Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Korsning av traktor och lastbil

Korsning av traktor och lastbil
Med Unimog U 20 har Mercedes-Benz lanserat en terränggående och redskapsbärande korsning mellan en traktor och en lastbil.

      
 

U 20 med mittmonterad kran.

 
 

Exempel på olika redskap och överbyggnader till U20.

Den svenska generalagenten Swedmog uppger att en Unimog U 20 kombinerar traktorns hydraulik och kraftöverföring med lastbilens snabbhet och komfort. Det är ett terränggående fordon som ska kunna uträtta många olika saker. Exempelvis kan den utrustas med slagklippare på frontlyft eller sidoarm, lyftkran, saltaggregat, snöslunga eller plog. Eller så kan den förstås användas som lastbil med tippflak.

Fyrhjulsdrift och liten vändradie

Bilen finns med totalvikter upp till 9,3 ton och kan då ta en maxlast på cirka 4 ton. Den är fyrhjulsdriven och har en dieselmotor som utvecklar 150 hästkrafter. Växellådan är manuell och det går att få den som arbetsväxellåda, vilket innebär 16 växlar framåt och 14 bakåt. Hjulbasen är endast 2,7 meter. Det ger lastbilen en såpass liten vändradie som 12,8 meter, det vill säga ungefär som en personbil.

Nyheter

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.

Miljöanpassade kabelskåp redo för belysning och fördelning

GARO har tagit fram kabelskåp med förmonterad utrustning för belysningsstyrning och fördelning i 18 olika färdigmonterade standardutföranden. Skåpen har ett hölje av tålig Magnelis och är främst avsedda för placering i offentliga miljöer med höga påfrestningskrav av exempelvis klimat, trafik, snöröjning, vandalisering och hundars revirmärkning.