Nyheter

Kompakt energilagring för småhus

Kompakt energilagring för småhus
Nu finns möjligheten att lagra sol- och vind-energi med modern batteriteknik. Box of Energy SMALL är ett kompakt energilagringssystem för mindre stugor och små villor. Den tillgodoser de grundläggande behoven under 10 -15 h, och kan enkelt laddas upp med hjälp av solceller. Via en app är det sen möjligt att övervaka systemet, se laddstatus, förbrukning, uttagen effekt, solcellsproduktion, historisk data, besparing och väderprognos.

Box of ENERGYs produktlinje är utformad för att installeras i befintlig inomhusmiljö. Storlek, kompakthet och utseende har varit viktiga ledord för företaget Swedish Box of Energy, som skapat en hel serie lagringsstationer. Bolaget använder den senaste lithium-ion batteritekniken för att lagra t ex solkraft och erbjuder en egenutvecklad mjukvara som optimerar systemet, tillsammans med certifierade komponenter så att kunden alltid är garanterad det bästa energiutnyttjande. 

Lagringssystemet SMALL kan driva en stuga/villa med normaldrift, utan tillskott av extern el under c:a 10-15 timmar och kan vid normalt dagsljus med en 3kW(p) solcellsanläggning laddas upp igen på mindre än fyra timmar. Den är CE-märkt. De nya solpanelerna blir allt mer effektiva, samtidigt som om man vet att det ska regna nästa dag så kan man passa på att ladda systemet. Appen hjälper till med planeringen. Kan även nyttjas till att hålla koll på elbörsen, och ladda när det är som billigast. 

Box of ENERGY erbjuder lösningar både för ”on-grid” och ”off-grid”. Man kan alltså använda systemet oavsett om man har tillgång till ett stabilt elnät, eller bor i fastigheter där nätet är opålitligt eller där det helt enkelt inte finns nått elnät idag. Med den inbyggda UPS:en (Avbrottsfri kraftförsörjning) säkerställs elförsörjningen till bergvärmepumpen, ventilationen, belysning, och datorer m m kan alltid hållas igång vid eventuella elnätsbortfall.

Skriven av Malena Beijer

.
.
.
.

Nyheter

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

2021-11-24
Plastgolv

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

LEVA Moduler för jobb och undervisning utomhus

Moduler för jobb och undervisning utomhus

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.

ECOBOT autonoma städrobotar gör jobbet själva

Autonoma städrobotar gör jobbet själva

Procurator och Supplies Direct lanserar nu ECOBOT, den nya generationens helt autonoma kombiskur- och sopmaskiner från Gaussian Robotics som kan hantera golvrengöringen i sjukhus, kontor, skolor, stormarknader och parkeringsgarage på egen hand. Städrobotarnas driftsystem skapar egna kartor och planerar den optimala städrutten, även om det innebär att ta hissen mellan olika våningsplan själva.

Bygglov för privata lokaler visar positiv trend

Bygglov för privata lokaler visar positiv trend

I NAVET Analytics senaste månadsbrev Marknadssignaler & prognoser, visar statistiken över antalet beviljade bygglov för privata lokaler, som kontor, handel och hotell, en positiv utveckling. NAVET Analytics menar att utvecklingen signalerar en ganska stark tillväxt, sett till antalet nybyggnadsprojekt.