Nyheter

Kommunicerande golvbrunn

Kommunicerande golvbrunn
Purus har tillsammans med sensorteknikföretaget Talkpool utvecklat en ny typ av golvbrunn som kan kommunicera. Golvbrunn Connect bidrar till att vattenläckage kan upptäckas betydligt tidigare och därmed undvika att omfattande skador sker.

Två av de vanligaste orsakerna till vattenskador i våtutrymmen är felaktig anslutning av tätskikt mot golvbrunn och skadat tätskikt som innebär läckage ovanifrån. Purus har tillsammans med Talkpool, Folksam och Anticimex inlett tester av ny teknik för att minska skadekostnaderna och testerna av Purus golvbrunn Connect har gett goda resultat och visar även på betydande kostnadsbesparingar.

Golvbrunnskonstruktionen kopplas upp via tekniken Connect till ett trådlöst mätvärdesinsamlingssystem och ett analysprogram som i god tid kan spåra misstänkt läckage och skicka larm om potentiella fuktproblem. Golvbrunnen vidareförmedlar alltså digital kommunikation till fastighetsägaren, som via en app kan läsa av alla värden som Connect tekniken samlar upp. Golvbrunnen kan installeras i både trä- och betongbjälklag.

– Försäkringsbolagen är mycket intresserade av den smarta golvbrunnen. I ett pilotprojekt testade vi en vattenläcka i ett hus där den smarta golvbrunnen fanns och det tog bara fem dagar att reparera skadorna till en kostnad av 40 000 kronor. En motsvarande skada, med en konventionell golvbrunn tog 30 dagar att reparera och kostade 140 000 kronor, säger Patrik Kristiansson på Purus.

Golvbrunn Connect ingår även i ett av forskningsinstitutet RISE projekt, som ska utvärderas och presenteras under hösten.

Artikeln är skriven av Jenny Öhlund

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.