• Nyheter
  • Kombinationsbruk med permanent kolsänka

Nyheter

Kombinationsbruk med permanent kolsänka

Finja Mur- & Putsbruk B ECO med permanent kolsänka
2023-02-01
Finja Betongs gröna Eco-linje utökas nu med ytterligare en byggprodukt - Mur- & Putsbruk B ECO, ett torrbruk med en inbyggd och livslång kolsänka i form av biokol som motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären.

Mur- & Putsbruk B ECO är ett torrbruk avsett för både murning av lättklinkerblock, tegel och betonghålsten samt grovputsning och slamning på underlag av murverk ovan mark. Produkten är en vidareutveckling av Finjas KC Mur- & Putsbruk B men med tillsatsen av biokol som har visat sig ge en sänkning med minst 75 procent av GWP*.

Enligt Finja Betong så sparar man 109,2 kg CO₂e om man använder 40 stycken Mur- & Putsbruk B ECO jämfört med motsvarande KC Mur- & Putsbruk B.

Biokol som (inbyggd) kolsänka binder under lång tid koldioxid som annars varit i atmosfären och bidragit till klimatförändringar.

Läs mer om Finja Betongs byggprodukter med biokol här.

Framtagandet av Finjas byggprodukter med inbyggd kolsänka har gjorts tillsammans med företaget Biokolprodukter och utvecklingen har möjliggjorts med stöd från innovationsprogrammet BioInnovation (en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas).

* Avser modul A1-A3 (ISO14025:2010) samt indikator GWP-total (EN 15804+A2). För livscykelanalyser daterade före 2022 används indikator GWP (EN 15804+A1).

Finja Mur- & Putsbruk B ECO kan användas som både puts- och murbruk
Finja Mur- & Putsbruk B ECO kan användas som både puts- och murbruk
Biokol som kolsänka motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären
Biokol som kolsänka motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären
Finja Mur- & Putsbruk B ECO, 23 kg säck
Finja Mur- & Putsbruk B ECO, 23 kg säck

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.