Nyheter

Kolfilter som tar bort oset

Kolfilter som tar bort oset
Tester visar att ett nytt kolfilter kan ta bort så mycket som 90 procent av oset vid matlagning. Därmed är det ett bra alternativ till utsugsfläktar, menar leverantören Siemens.

    
 Clean Air Module är ett nytt tillbehör till kolfilterfläktar. Tester visar att det kan ta bort upp till 93 procent av matoset. Enligt leverantören Siemens ska det inte minska fläktens kapacitet.
  

Med det nya kolfiltertillbehöret Clean Air Module kan upp till 93 procent av matoset tas bort. Det visar en undersökning som Energimyndigheten nyligen gjort. Enligt myndigheten brukar kolfilterfläktar normalt ta bort cirka 45–55 procent av matoset. Det är alltså en avsevärd förbättring som åstadkommits.

Ger energivinster

Konstruktionen ska även ge energivinster genom att den varma inomhusluften cirkulerar istället för att blåsas ut ur huset. Företaget ger ett exempel där man jämför en utsugsfläkt med en kolfilterfläkt. Med en fläkt som hanterar 700 kubikmeter luft, i ett standardhushåll i norra delen av Sverige, ska man kunna spara 1 100 kilowattimmar per år.

Monteras ovanför fläkten

Den nya produkten är ett tillbehör i form av en fyrkantig låda som placeras på fläktens imkanal. Lådan innehåller ett 100 millimeter tjockt, veckat filter. Något som ger en stor yta som kan fånga upp fettpartiklar och lukt. Filtret bör enligt leverantören bytas efter 1–1,5 år.

 

Länk: Energimyndighetens test

 

 

Nyheter

Beröringsfri blandare i svart

Mora MMIX Tronic är en ny beröringsfri blandare i svart kulör som, förutom att vara hygienisk och bekväm, även minskar vatten- och energiförbrukningen. Blandarens svarta utförande ger den en exklusiv design som gör att den passar lika bra i offentliga miljöer såsom i det lyxigare badrummet hemma.

Nya väggelement med halm

Nya väggelement med halm

Ekopanely-skivor är stabila skivor som tillverkas av halm. De finns både som enkla skivor och som sandwichmoduler för bärande väggar. Passar särskilt bra i passivhus.