Nyheter

Koldioxidneutral isoleringsskiva

Paroc Natura Lana Koldioxidneutral isoleringsskiva Stenull
2021-05-10
Paroc har lanserat en ny koldioxidneutral isoleringsskiva där tillverkningstekniken och en hög andel återvunnen stenull leder till kraftigt minskade koldioxidutsläpp i tillverkningsskedet. Resterande CO₂-utsläpp kompenseras via ett verifierat utsläppningsminskningsprogram.

PAROC Natura Lana är tillverkad av obrännbar stenull och kan användas för en rad olika applikationer, men är framförallt framtagen för regelkonstruktioner och sadeltak i energieffektiva byggnader med fokus på hållbarhet.

Isoleringen tillverkas som skivor som går snabbt att installera mellan reglarna och som bibehåller sin form och håller sig på plats utan extra stöd.

Värmekonduktivitet, λD:  0,036 W/m K enl EN 13162:2012 + A1:2015.
Brandklassificering, Euroclass: A1 enl EN 13162:2012 + A1:2015 (EN 13501-1).

Mått

Bredd×Längd 1), mm     Tjocklek 2), mm
565 × 1 170     45, 70, 95, 120, 145, 170, 195, 220
610 × 1 220     45, 70, 95, 120, 145, 170, 195, 220
1) enligt EN 822     2) enligt EN 823

Koldioxidutsläpp
PAROC Natura Lana tillverkas i en elektrisk smältugn med grön el vilket minskar koldioxidutsläppen med ca 80 % jämfört med den traditionella kupolugnstekniken. Mängden återvunnen stenull är dessutom maximerad för att minska mängden jungfrulig råvara. GWP-värdet för PAROC Natura Lana är, enligt framtagen EPD, 0,72 kg CO2-ekv/m2 (R=1) för produktens hela livscykel .

De koldioxidutsläpp som återstår kompenseras för, med motsvarande mängd, via ett verifierat utsläppningsminskningsprogram, Gold Standard-projekten Gyapa cookstove och Delhi Metro. Anspråket att PAROC Natura Lana är koldioxidneutralt har validerats av SCS (Scientific Certification Systems). Mer info och certifikat finns på Paroc:s webbplats.

Skriven av Anna Göth

Nyheter

Badkar i olika kulörer

Mora Armatur har lanserat en ny designkollektion, Mora X Collection, som gör det möjligt för kunden att fritt välja kulör på sitt badkar och tvättställ. Den nya kollektionen finns i en mängd av olika färger, material och former, från klassisk och modern stil för privata såväl som offentliga miljöer. Produkterna gör det lättare att ta ut svängarna i kulören i badrummet.

Dekorativa doslock

Fredrik Ödman är en svensk multikonstnär som tagit fram El-lock - 3D-printade, dekorativa lock som placeras över gamla eller befintliga doslock. 3D-tekniken låter endast Fredriks fantasi sätta gränser för vilka motiv som kan dekorera tak och väggar i både privata hem och offentliga miljöer.

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

I juli i år beräknas medelvärdet på ett försålt småhus ligga kring 3,4 miljoner. Jämfört med för ett år sedan innebär detta en minskning med omkring en halv miljon kronor eller 12 procent. Nedgången för försäljningspriserna det senaste året är tydlig, men statistiken för juli är preliminär med hänsyn till att antalet inrapporterade försäljningar fortfarande är relativt litet.

Takarmatur NatureConnect härmar dagsljus på sjukhus

Takarmatur som härmar dagsljus

Belysningsföretaget Signifys produkt NatureConnect ser ut som ett vanligt takfönster men är en takarmatur vars LED-spektra påminner om naturligt dagsljus och som efterliknar solens dygnsrytm för att hjälpa människor som vistas i inomhusmiljöer att känna sig aktiva under dagen och vila bra på natten. Ljusarmaturen skapar en känsla av rymd och kan installeras i miljöer som vanligtvis inte får naturligt dagsljus som exempelvis butiker, kontor, konferenslokaler, vårdboenden och sjukhus.

Aktivt exoskelett med batteridriven stödeffekt

Många professionella hantverkare har flera arbetsmoment som innebär ansträngande arbeten ovanför huvudet vilket kan resultera i besvärliga belastningsskador. Festool har utvecklat ExoActive, ett aktivt exoskelett som stöttar och förstärker bärarens rörelser genom att exoskelettets olika leder drivs av ett 18 V-batteri som ger extra kraft för arbeten ovanför huvudet och avlastar axlar och nacke.

LocStone kantstensförankring ställs direkt på asfaltjusteringen

Kantstensförankring utan betong

Det svenska innovationsföretaget Locstone har tagit fram en patenterad konstruktion som förankrar kantstenarna i körbanans beläggning vilket gör att man slipper traditionellt mothåll av klimatbelastande betong. Locstone räknar med en besparing på upp till 28 kg CO2* per meter och cirka 10 cm granit per sten eftersom de inte behöver grävas ner och motgjutas utan ställs direkt på asfaltjusteringen.