Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Klippt och klart för undertaket

.
Undertaksklippen är ett snabbt alternativ till plåtsax och tigersåg vid kapning av befintliga skenor i undertak med bärverk.

Med verktyget Undertaksklippen ska det gå lättare att kapa befintliga bärverksprofiler i undertak. Enligt verktygets uppfinnare, Börje Udd, är det bara att märka ut var väggen ska upp genom befintligt akustiktak och sedan klippa av skenorna.

Svårt kapa skenor
När en ny vägg ska upp i en lokal med undertak i bärverk är det många skenor som ska klippas. Det innebär vanligtvis ett besvärligt arbete med profiler som ska kapas med tigersåg eller klippas med plåtsax.

– Jag jobbar själv som snickare och vet hur besvärligt det är att klippa upp profilerna i bärverket. Ett exempel är när kontorslandskap ska byggas om och nya ljudväggar ska monteras, säger Börje Udd.

Rivning dyrt alternativ
Ofta har man då helt enkelt rivit ut hela taket för att det är krångligt att klippa upp för en enstaka vägg. Trots att det är dyrt att riva ner och göra helt nya akustiktak.

Ger rent snitt
Men med Börjes klippverktyg ska det gå att arbeta snabbt och tyst, med ett rakt och rent snitt som resultat.
– Vid en jämförelse med arbete med en plåtsax så sparas handlederna på den som klipper, säger han.

Plattor kan sitta kvar
En annan fördel är att undertaksplattorna inte behöver plockas ner när man klipper. Därför går det att arbeta på en begränsad yta och den vanliga verksamheten behöver inte störas i någon större omfattning.

Även vid nybyggnad
Enligt Börje Udd är verktyget även till sin fördel vid nybyggnad. Då kan det monteras på en arbetsbock och användas för tillkapning av undertaksprofilerna.

Martin Steno, redaktör
Källa: Undertaksklipp Börje Udd
Mer information: Undertaksföreningen

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.