• Nyheter
  • Klädkollektion av tillvaratagen textil

Nyheter

Klädkollektion av tillvaratagen textil

Klädkollektion av tillvaratagen textil
Fristads har tagit fram klädkollektionen Heritage som minner om svunna tider, benämningen hyllar både arbetarplaggens historia och det faktum att kläderna är skapade av tidigare kollektioners resterande textilmaterial.

Plaggen i Heritage-kollektionen har tillverkats av material som blivit över vid produktionen av andra modeller i Fristads klädsortiment. Genom att ta till vara på textilen istället för att kassera den och producera nytt material, visar företaget på en mer hållbar och ansvarsfull produktion med minskad miljöpåverkan. 

Kollektionen är i en mer avskalad modern tappning med inslag av tidigare klassiska klädmodeller. Det randiga tyget från hantverksblusen och detaljer som retroknappar i metall med schablontryck från den vattenstämpel som används sedan tidigare på Fristads är tongivande. Den klassiska tumstocksfickan finns också på byxorna.

Kläderna går i naturnära kulörer som indigoblå och khaki. I kollektionen finns byxor och jackor av kraftig slitstark bomull eller canvas, en fodrad vinterjacka av kraftig bomull och pälsfiberkrage samt en stickad tröja av merinoull och återvunnen polyester. Plaggen passar utmärkt som arbetskläder och fritidskläder och kan matchas med det övriga klädsortimentet. Heritage-kollektionen finns i en begränsad upplaga och är tillgänglig online från december 2021.

Fristads har sedan 1925 tillverkat arbetskläder för yrkesarbetare, i utbudet finns bland annat arbetsbyxor, overaller, hängselbyxor, jackor och skjortor. Företaget var även först i Sverige med egen produktion av jeans.

Skriven av Jenny Öhlund

Det randiga tyget från hantverksblusen går igen i Heritage plaggen.
Det randiga tyget från hantverksblusen går igen i Heritage plaggen.
Den klassiska tumstocksfickan finns givetvis på byxan.
Den klassiska tumstocksfickan finns givetvis på byxan.
Klassiska knappar i metall.
Klassiska knappar i metall.

Nyheter

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Naturnära panelsystem av halm

2023-03-09
Väggelement

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Rivningsavfall blir cirkulär terrazzo

Behovet av hållbara lösningar och återbruk ökar i byggbranschen. Herrljunga Terrazzo har därför tagit fram en varaktig och innovativ lösning genom att mala ner restavfall från rivningsfastigheter och använder det som ballast i sin terrazzoproduktion, med andra ord cirkulär terrazzo.

MycoMines reningsverk MycoCube tar hjälp av svampar

Svampar som portabla reningsverk

Stingbolaget MycoMine utvecklar MycoCube - portabla reningsverk som med hjälp av svampar bryter ner kolvätebaserat bränslespill, som olja och diesel, och återvinner det till vatten och biomassa. Svampreningsverken kan användas för att behandla förorenat mark-, yt-, sjö- och havsvatten i bland annat raffinaderier, gruvor och industrimarker. Biomassan kan sedan användas i produktionen av pellets eller biobränsle.