Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

KL-trä Svanenmärks

KL-trä Svanenmärks
2018-03-07
Martinsons lanserar korslimmat trä (KL-trä) som är miljömärkt med Svanen, det officiella nordiska miljömärket. Därmed är Martinsons först ut med att miljömärka byggskivor av korslimmat trä.

Byggskivor som miljömärks med Svanen utgår från en livscykelvärdering av produkten. Svanen ställer bland annat krav på användning av certifierad träråvara, minskad användning av miljö- och hälsoskadliga ämnen och hållbarhet. Martinsons har tillverkat byggdelar i KL-trä länge, och de har redan tidigare omfattande miljövarudeklarationer, men nu har man driftsatt en produktionslinje med ännu mer fokus på hållbarhet.

Martinsons KL-trä är massiva träskivor av hyvlat senvuxet norrländsk virke som limmas ihop med vartannat skikt korslagt. Byggelementen är tvärstyva och tåliga i förhållande till sin låga vikt. Det ger möjlighet till både stora spännvidder och passar därför bra till bjälklag, vägg- och takelement. Med sina fuktbuffrande egenskaper bidrar dessutom KL-trä till ett bra inomhusklimat och ger bra brandmotstånd.

Eftersom det finns ett stort intresse för Svanenmärkt byggande så ser Svanen positivt på att det nu finns KL-träskivor som klarar deras krav. Allt fler bor Svanenmärkt idag i Sverige, och antalet färdigbyggda bostäder, inklusive förskolor, som är Svanenmärkta har ökat med 54 procent det senaste året.   

Martinsons förädlar allt virke från hållbart brukade skogar i Västerbotten på egna anläggningar helt drivna av förnybar energi. 

Läs mer här: Svanens kriterier för byggskivor

Skriven av Malena Beijer

.
.

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.