Nyheter

Kärnvirke för uterum

Kärnvirke för uterum
Träindustriföretaget Setra lanserar ett koncept med reglar och bräder av kärnvirke som har naturligt rötskydd. Produkten, Setra Kärnfuru, består av utvalt svenskt trämaterial och är främst avsedd för altaner och verandor.

   
 

Setra Kärnfuru har naturligt rötskydd och kan användas helt obehandlat. Med tiden får kärnvirket då en gråaktig ton (bilden till höger).

 

 
 

Bräderna har spår som ska vara vända neråt.

 

Råvaran till Setra Kärnfuru är miljöcertifierad och utgörs av utvalda furor som växt långsamt i svensk skog. Materialet i Kärnfuru består till över 90 procent av kärnvirke som är rikt på naturliga impregneringsämnen och har ett inbyggt skydd mot röta. Med hjälp av laserteknik väljs bräder som har stor andel kärnvirke.
Enligt Setra är kärnfuru ett miljövänligt och hållbart materialalternativ som svarar mot efterfrågan med hänsyn till klimatsaspekter.


Blir grått med tiden
Med sina inbyggda impregneringsämnen kan kärnvirket användas helt obehandlat och med tiden får virket en gråaktig ton. Men om man föredrar att behålla träets ljusa karaktär bör man tvätta och olja kärnvirket minst en gång om året.

Finns i flera dimensioner
Kärnfuru kan användas till att bygga hela uterum och finns som bräder, reglar och panel med dimensioner som passar till golv, trappor och räcken. Materialet ska endast användas ovan mark.

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.