• Nyheter
  • Kantbalkselement för energisnål grund

Nyheter

Kantbalkselement för energisnål grund

Kantbalkselement för energisnål grund
Ett nytt kantbalkselement från Finja ska bryta köldbryggan bättre än traditionella L-element.

 

Det nya kantbalkselementet Ergokon har utvecklats för att användas vid grundläggning för prefabricerade eller murade sandwichväggar. Det kan exempelvis vara villor, mindre kontorsbyggnader och daghem.

Bryter köldbrygga effektivt

Elementet har en inre, vertikal cellplastdel som ska bryta köldbryggan betydligt effektivare än ett vanligt L-element. Enligt Finja gör placeringen av isoleringen att väggens värmeegenskaper kan samverka med grundens. Beroende på väggtyp blir U-värdet 0,23 W/m2 K på den yttre metern på grunden, uppger Finja.

Konform tar upp lasten

Cellplastkvaliteten ska tillsammans med lastfördelningsförmågan minimera deformationen av cellplasten. Dessutom ska elementet ta upp lasten från väggens yttre skal genom den yttre balkens konform.

Behöver inte stagning

Elementet monteras på en plan och komprimerad yta. Ingen stagning och formning behövs om en mothållande återfyllning görs upp till två tredjedelar av elementhöjden före gjutning.

Elementets inre vertikala cellplastdel finns med tre olika dimensioner, som väljs med hänsyn till väggens konstruktion.
Höjd x bredd x längd är 400 x 640 x 1200 millimeter.

 

Nyheter

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.