• Nyheter
  • Kantbalkselement för energisnål grund

Nyheter

Kantbalkselement för energisnål grund

Kantbalkselement för energisnål grund
Ett nytt kantbalkselement från Finja ska bryta köldbryggan bättre än traditionella L-element.

 

Det nya kantbalkselementet Ergokon har utvecklats för att användas vid grundläggning för prefabricerade eller murade sandwichväggar. Det kan exempelvis vara villor, mindre kontorsbyggnader och daghem.

Bryter köldbrygga effektivt

Elementet har en inre, vertikal cellplastdel som ska bryta köldbryggan betydligt effektivare än ett vanligt L-element. Enligt Finja gör placeringen av isoleringen att väggens värmeegenskaper kan samverka med grundens. Beroende på väggtyp blir U-värdet 0,23 W/m2 K på den yttre metern på grunden, uppger Finja.

Konform tar upp lasten

Cellplastkvaliteten ska tillsammans med lastfördelningsförmågan minimera deformationen av cellplasten. Dessutom ska elementet ta upp lasten från väggens yttre skal genom den yttre balkens konform.

Behöver inte stagning

Elementet monteras på en plan och komprimerad yta. Ingen stagning och formning behövs om en mothållande återfyllning görs upp till två tredjedelar av elementhöjden före gjutning.

Elementets inre vertikala cellplastdel finns med tre olika dimensioner, som väljs med hänsyn till väggens konstruktion.
Höjd x bredd x längd är 400 x 640 x 1200 millimeter.

 

Nyheter

Parkbänk med låsbar förvaring och laddning

Parkbänk med låsbar förvaring och laddning

EBLOCQ är en ny parkbänk från Smekab Citylife som är utrustad med låsbara förvaringsfack under sittytan med integrerade laddare för mobiltelefon, surfplatta och elcykelbatteri i varje fack. På bänkens kortsida finns även ett externt USB-uttag för laddning av mobiltelefon och surfplatta.