• Nyheter
  • Kantbalkselement för energisnål grund

Nyheter

Kantbalkselement för energisnål grund

Kantbalkselement för energisnål grund
Ett nytt kantbalkselement från Finja ska bryta köldbryggan bättre än traditionella L-element.

 

Det nya kantbalkselementet Ergokon har utvecklats för att användas vid grundläggning för prefabricerade eller murade sandwichväggar. Det kan exempelvis vara villor, mindre kontorsbyggnader och daghem.

Bryter köldbrygga effektivt

Elementet har en inre, vertikal cellplastdel som ska bryta köldbryggan betydligt effektivare än ett vanligt L-element. Enligt Finja gör placeringen av isoleringen att väggens värmeegenskaper kan samverka med grundens. Beroende på väggtyp blir U-värdet 0,23 W/m2 K på den yttre metern på grunden, uppger Finja.

Konform tar upp lasten

Cellplastkvaliteten ska tillsammans med lastfördelningsförmågan minimera deformationen av cellplasten. Dessutom ska elementet ta upp lasten från väggens yttre skal genom den yttre balkens konform.

Behöver inte stagning

Elementet monteras på en plan och komprimerad yta. Ingen stagning och formning behövs om en mothållande återfyllning görs upp till två tredjedelar av elementhöjden före gjutning.

Elementets inre vertikala cellplastdel finns med tre olika dimensioner, som väljs med hänsyn till väggens konstruktion.
Höjd x bredd x längd är 400 x 640 x 1200 millimeter.

 

Nyheter

Ultratunn ytbeklädnad

Dekton är ett material baserat på mineraler som kan användas för ytbeklädnad på möbler, dörrar, köksinredning eller som väggpaneler, bänkskivor m m. Dekton lanseras nu i en tunnare variant, Slim, med en tjocklek på endast 4 mm. Det tunnare och lättare utförandet är enkelt att montera och skapar nya möjligheter för arkitekter och designers.

Grönt tak med AlkorGREEN

2019-04-12
Gummiduk

AlkorGREEN från RENOLIT är ett komplett system för gröna tak. Taksystemet fungerar både på nya byggnader och renoveringsprojekt, och kan användas både för takträdgårdar och sedumtak.

Trapp och hiss i ett

Trapp och hiss i ett

Globus Hera är en kombinerad trapp och lyftplattform för vertikala lyft som kan användas av både rullstolsburna och gående. Vid dagligt användande fungerar den som en vanlig trappa med en klassisk design men vid behov förvandlas den enkelt med ett knapptryck till en hiss som tar användaren upp eller ned.

Minskad nybyggnad ger plats för underhåll

Minskad nybyggnad ger plats för underhåll

Två gånger per år mäter Industrifakta aktiviteten inom byggnadsunderhåll. I samband med kartläggningen intervjuas en fastighetspanel bestående av 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare i Sverige, vilket ger en god indikation när det gäller utveckling och inriktning inom byggnadsunderhåll.

Nyckelfritt hänglås

Nyckelfritt hänglås

Smart Lock från Habo är ett nytt hänglås med fingeravtrycksläsare och appstyrning. Via appen kan permanent eller tidsbegränsad tillgång ges för obegränsat antal användare. I appens historik syns också vem som öppnat låset.