• Nyheter
  • Kakelborttagare ersätter hammare och mejsel

Nyheter

Kakelborttagare ersätter hammare och mejsel

Tebo Kakelborttagare
Med kombinationsverktyget Tebo Hammarskrapa ska kakelborttagningen bli enklare och mer ergonomisk.

Tebo Hammarskrapa är ett nytt verktyg som är en kombination av hammare och mejsel. Med verktyget ska det gå enklare att ta bort kakel, puts, bruk, plastmattor, fogar och lim. Verktyget består av ett skär på ett skaft med utdragbart slaghandtag. Det är en utformning som ska effektivisera arbetet och minska belastningen på muskler och leder.

– Med Hammarskrapan ersätter man hammare och mejsel med ett enda verktyg. Då är det heller inte någon risk att man slår sig på fingrarna, säger Erik Davidsson hos leverantören Byggtillbehör.

Mer kraft i slagen
Användningen är tämligen enkel. Man drar ut det bakre handtaget och siktar in skäret. Därefter slår man fram handtaget och kraften från slaget överförs till skäret.

– Med Hammarskrapan får man mer kraft i slagen. Dessutom blir det en längre hävstång under kakelplattorna, förklarar Erik Davidsson.

Vändbart skär
Verktygets skär är fasat åt ett håll. Genom att vända på verktyget kan man därför få skäret att ta olika mycket. Något som kan vara effektivt när man hugger i mjukare material som puts och murbruk. Skäret sitter monterat med två skruvar och när det blir slitet är det enkelt att byta ut.

Här finns ett filmklipp som visar hur verktyget fungerar.

 

 

Nyheter

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som bl a analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, kan man notera att byggandet inom flera sektorer bromsar in. När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker det en bred nedgång.

Ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft

Att lasta tunga saker som stegar och virke på biltak är ofta ett krävande arbetsmoment för många hantverkare och andra i fysiskt tunga yrken, med rörelser och laster som kan riskerar skador och onödig värk i kroppen. Maksimera har utvecklat en taklastare med funktioner som underlättar både ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter.

MarinaLightunit visar vattenvägen till räddningsstegen

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter under 2023 – men energipriserna och räntorna kommer att spela en avgörande roll

Byggnadsunderhållet omfattar en betydande del av investeringarna i fastigheter i Sverige och utgör en viktig del av byggsektorn. För att prognosticera hur investeringarna i underhåll kommer att utvecklas framöver, intervjuar affärskonsulterna Navet AB regelbundet 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare, varav hälften är allmännyttiga bostadsföretag.