Nyheter

Kakel i storformat

KakelXXL, bilde från Kakelspecialistens Instagram
2017-10-16
I fredags, under ett lunchevent på Fotografiska museet i Stockholm, lanserade Kakelspecialisten sitt koncept KakelXXL som är ett sortiment med storformatiga keramiska plattor i olika mönster och kulörer. Plattorna finns i olika format upp till 1,6×3,2 meter och kan skapa nästintill fogfria keramiska ytor på fasader, väggar, golv m m.

Tekniken för tillverkning av kakel och klinker har utvecklats fort på senare tid och gjort det möjligt att tillverka både nya utföranden och större format. KakelXXL är att sånt exempel där ny teknik möjliggjort att stora format kan tillverkas. Kaklet finns i storlekar från 800×800 mm upp till 1600×3200 mm vilket kan ge nästintill fogfria ytor beroende på användningsområde. Tjockleken är 6 mm eller mindre.

Kaklet kan användas både inomhus och utomhus, exempelvis som beklädnad på fasader, i offentliga lokaler, på golv, i privata utrymmen och spautrymmen. Plattorna kan även används för bord, köksöar, sänggavlar och liknande och kan geras för att skapa snygga hörn och kanter.

Plattorna finns i olika kollektioner med varierande mönster, exempelvis natursten, dekorativa mönster, marmor, metall, trä med flera. De kommer från ett urval av världens ledande tillverkare av storformatiga keramiska plattor främst från Italien.

Några exempel på kollektioner är
Wide & style som är en kombination mellan stora format och dekorativa mönster/Ceramic Wallpaper. Den innehåller 49 olika mönster och fyra storformat. En rendering av projektet kan göras för att se hur resultatet kommer att bli och var skärningar bäst ska göras.

Alabastri di Rex som är en serie storformatiga keramiska plattor med alabastermönster i olika kulörer. Finns i sju kulörer och i sex stormformat.

Mått
Formatet är beroende på serie men finns bland annat som 800×800, 800×1800, 800×2400, 1200×1200, 1200×2400, 1200×280, 1600×1600, 1600×3200 mm.

Konceptet KakelXXL omfattar även kompletta monteringsmetoder och teknisk support under hela projektet.

Hela sortimentet återfinns på Kakelspecialistens projektutställning belägen på Medborgarplatsen 25 i Stockholm. De bistår även med information kring val av plattor till olika utrymmen, sortimentsfrågor med mera.

Skriven av Anna Göth

WIDE & style
WIDE & style
KakelXXL som fasadbeklädnad
KakelXXL som fasadbeklädnad
KakelXXL som fasadbeklädnad
KakelXXL som fasadbeklädnad

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.