Nyheter

Kabel som inte fastnar

Kabel som inte fastnar
2011-11-24
För att förenkla dragning i rör har en ny HDMI-kabel försetts med kontakter som har avtagbara kåpor.

      
 
 

Supra Met är en HDMI-kabel som har kontakter med avtagbara kåpor. Därmed kan den dras i VP-rör med diameter ner till 20 millimeter.

 

 

 

 

 

 

Vid installation inuti en vägg kan det bli aktuellt att dra HDMI-kabel i rör. Det är något som inte är helt problemfritt eftersom kontakten kan skadas eller fastna. Men nu kommer kabeln Supra Met som har avtagbara kåpor på kontakterna, vilket ska möjliggöra kabeldragning i rör.

– Kabeln är helskärmad men är ändå flexibel och smidig. Utan kåpor kan den dras i VP-rör med en diameter ner till 20 millimeter, säger Anders Svensson hos leverantören Jenving Technology AB.

Fläta som draghjälp
Kontaktens skyddande kåpa av aluminium skruvas loss. En medföljande nylonfläta skyddar kontakten och fungerar som ett hjälpmedel vid kabeldragningen.

Enligt Anders Svensson är det är bara att knyta fast flätan i dragfjädern och dra kabeln genom röret. Därefter skruvas kåpan åter på plats och kabeln kan anslutas.

Klarar 30 meter
Kabeln kan användas i längder upp till 30 meter utan att signalen behöver förstärkas. Den finns med pvc-isolering eller med halogenfri och flamskyddande isolering.

För övrigt är kabeln av typen HDMI High speed (V 1.4). Det betyder bland annat att den klarar kraven för 3D.
Kabeln levereras med både raka och böjda kåpor.

 

 

Martin Steno, redaktör

 

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.