• Nyheter
  • Isolerskiva med kanaler ventilerar putsade fasader

Nyheter

Isolerskiva med kanaler ventilerar putsade fasader

Isolerskiva med kanaler ventilerar putsade fasader
Med ett nytt tvåstegstätat fasadsystem, där en cellplastskiva med luftkanaler ingår, vill företaget Caparol lösa problemet med fuktskadade putsfasader.

        
 

Capatect Duo är ett ventilerat fasadsystem med tvåstegstätning som ska ge putsade väggkonstruktioner utan fuktproblem. Systemet bygger på en isolerskiva av polystyren som har ventilerande och dränerande kanaler på baksidan.

 

Fuktskador i enstegstätade putsfasader har varit en följetong under året. Men från Caparol kommer nu en lösning som ska förhindra uppkomst av fukt i väggkonstruktionen. Det är ett ventilerat fasadsystem med tvåstegstätning, där EPS-skivan Duo ingår. En isolerskiva som har diagonala ventilerande och dränerande kanaler på baksidan.
– Tanken med det tvåstegstätade systemet är ju främst att vatten och fukt inte ska kunna tränga in i väggen. Men om så ändå sker, ska Duo-skivans funktion se till att väggen kan torka ut, säger Jan Hallbäck på Caparol.


Ventilerar och dränerar
Med tidigare metoder har man limmat en homogen polystyrenskiva direkt mot vindskivan. Om anslutningarna varit dåligt tätade eller skivan punkterats, har regn kunnat tränga in i väggen. Sedan har det varit svårt för väggkonstruktionen att torka eller i bästa fall tagit lång tid.
Med den nya isolerskivans kanaler ska vatten som läckt in kunna dräneras ut och fukten ventileras bort. Enligt företaget har tester med luftflödesmätare även visat att ventilationsflödet blir såpass långsamt, att man heller inte förlorar särskilt mycket av skivans isolerförmåga.

Konstruktion med tvåstegstätning
Själva väggkonstruktionen består av en sockelskena som monteras horisontellt på vindskivan eller husets sockel. Klisterbruk stryks sedan på vindskivan och den ventilerade isolerskivan pressas fast. Därefter görs ett påslag med armeringsbruk på skivans utsida och ett armeringsnät pressas fast. Efter ett dygn ska ytterligare ett lager bruk läggas på. När detta har torkat rollar man ytan med putsgrund och slutligen ska väggen förses med genomfärgat stänkputs.
För att få en effektiv tätning mot fönster, dörrar och andra installationer ingår även olika beslag och tätningar i systemet.

Positivt test
Utveckling av systemet har gjorts i samarbete med Sundolitt AB. Systemets regntäthet har testats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, med ett positivt resultat.

 

Nyheter

Musiklek tillgänglig för alla

Woodwork har tagit in Stepping Stones i sortimentet. Ett musikaliska element som är ett roligt inslag skapat för att väcka intresset för ljud och musik på lekplatser, förskolor, skolgårdar och andra offentliga miljöer där barn ofta vistas.

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Med Fann Regnvattentank kan fastighetsägare på ett enkelt sätt minska sin förbrukning av dricksvatten och bidra till en mer hållbar vattenanvändning. Via takavvattningen leds regnvattnet till den nedgrävda tanken och kan sedan nyttjas med en ansluten trädgårdsslang.

Arbetshandskar av sockerbetor

2021-06-02
Skyddshandskar

Guide Gloves hållbarhetskoncept Environmental Initiative ENVI™ är i ständig utveckling och har nu tagit fram Guide 3304, en tunn, sömlös och Öko-Tex godkänd arbetshandske producerad av stärkelse från sockerbetor med liner av glukosfiber.