• Nyheter
  • Isolerskiva med kanaler ventilerar putsade fasader

Nyheter

Isolerskiva med kanaler ventilerar putsade fasader

Isolerskiva med kanaler ventilerar putsade fasader
Med ett nytt tvåstegstätat fasadsystem, där en cellplastskiva med luftkanaler ingår, vill företaget Caparol lösa problemet med fuktskadade putsfasader.

        
 

Capatect Duo är ett ventilerat fasadsystem med tvåstegstätning som ska ge putsade väggkonstruktioner utan fuktproblem. Systemet bygger på en isolerskiva av polystyren som har ventilerande och dränerande kanaler på baksidan.

 

Fuktskador i enstegstätade putsfasader har varit en följetong under året. Men från Caparol kommer nu en lösning som ska förhindra uppkomst av fukt i väggkonstruktionen. Det är ett ventilerat fasadsystem med tvåstegstätning, där EPS-skivan Duo ingår. En isolerskiva som har diagonala ventilerande och dränerande kanaler på baksidan.
– Tanken med det tvåstegstätade systemet är ju främst att vatten och fukt inte ska kunna tränga in i väggen. Men om så ändå sker, ska Duo-skivans funktion se till att väggen kan torka ut, säger Jan Hallbäck på Caparol.


Ventilerar och dränerar
Med tidigare metoder har man limmat en homogen polystyrenskiva direkt mot vindskivan. Om anslutningarna varit dåligt tätade eller skivan punkterats, har regn kunnat tränga in i väggen. Sedan har det varit svårt för väggkonstruktionen att torka eller i bästa fall tagit lång tid.
Med den nya isolerskivans kanaler ska vatten som läckt in kunna dräneras ut och fukten ventileras bort. Enligt företaget har tester med luftflödesmätare även visat att ventilationsflödet blir såpass långsamt, att man heller inte förlorar särskilt mycket av skivans isolerförmåga.

Konstruktion med tvåstegstätning
Själva väggkonstruktionen består av en sockelskena som monteras horisontellt på vindskivan eller husets sockel. Klisterbruk stryks sedan på vindskivan och den ventilerade isolerskivan pressas fast. Därefter görs ett påslag med armeringsbruk på skivans utsida och ett armeringsnät pressas fast. Efter ett dygn ska ytterligare ett lager bruk läggas på. När detta har torkat rollar man ytan med putsgrund och slutligen ska väggen förses med genomfärgat stänkputs.
För att få en effektiv tätning mot fönster, dörrar och andra installationer ingår även olika beslag och tätningar i systemet.

Positivt test
Utveckling av systemet har gjorts i samarbete med Sundolitt AB. Systemets regntäthet har testats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, med ett positivt resultat.

 

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.