Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Internationell kvalitetsmärkning för värmepumpar

Nyheter

Internationell kvalitetsmärkning för värmepumpar

Internationell kvalitetsmärkning för värmepumpar
Nu får europeiska tillverkare av värmepumpar möjlighet att kvalitetsmärka sina produkter genom den europeiska värmepumpsföreningen, EHPA.

    
  

Anledningen till att det nya kvalitetsmärket tagits fram är en ökande efterfrågan på en märkning som är gemensam för europeiska länder. Bakom kvalitetsmärkningen står därför ett antal länder som är knutna till den europeiska värmepumpsföreningen, EHPA.

 

Oberoende part provar

För att en produkt ska kunna EHPA-märkas ska den granskas och provas av en oberoende, ackrediterad part. Den ska då uppfylla krav inom de fyra områdena provning, dokumentation, säljorganisation och garantiåtaganden (reservdelar). I Sverige är SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut behörigt att utföra de tester som krävs. Märkningen för den svenska marknaden genomförs sedan av en nationell grupp tillsammans med Svenska Värmepumpföreningen, SVEP.

Krav baseras på befintliga system

De krav som används vid märkningen är framtagna i samarbete med existerande märkningssystem, som exempelvis SP:s P-märkning. Som ett led i detta pågår ett arbete med att harmonisera P-märkningen med EHPA-märket.

Flera länder ansluts

I nuläget är det tillverkare i Sverige, Finland, Tyskland, Österrike och Schweiz som kan få sina produkter märkta. Men det pågår diskussioner om att ansluta fler länder, bland annat Frankrike och England.

 

Källa: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.