• Nyheter
  • Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader

Nyheter

Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader

UBAB Solvägg - Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader
Betongbolaget Ulricehamns Betong AB har utvecklat UBAB Solvägg - ett komplett stomsystem med integrerade solpaneler som ersätter företagets bärande betongstommars yttre betongskivor. De ersätter alltså konventionellt byggmaterial med energialstrande solceller som tidigare bara har gjorts på tak.

Det flexibla stomsystemet är utformat så att de vanliga ytterskivorna av betong kan bytas mot solpaneler eller annat kompletterande fasadmaterial som exempelvis plåt, trä, sten eller komposit enligt önskemål. Systemet är fukt- och brandsäkert isolerat och erbjuder färdiga lösningar för angränsningar mot fönster, betong eller alternativa fasadmaterial. Solpanelerna är ventilerade.

Målet har enligt UBAB varit att solväggen ska bevara UBABs byggsystems egenskaper samtidigt som cementinnehåll och vikt reduceras och hållbar energi genereras.

”UBAB Solvägg ger arkitekten stora möjligheter att skapa vackra fasader då man kan disponera ytorna och blanda solpaneler, betong eller andra fasadmaterial. Viktigast är dock att närproducerad el gör omställningen till ett mer miljövänligt samhälle enklare” säger Peter Wigert, marknadschef på UBAB.

Peter Kovacs, forskningsingenjör på RISE, har arbetat med utveckling av byggnadsintegrerade solceller i åtta år, har stöttat UBAB i utvecklingsarbetet av UBAB Solvägg. Han tror att anledningen till att ingen har gjort några kompletta lösningar för fasader bland annat beror på att det varit mycket enklare att hitta lösningar för tak. ”De två-tre senaste åren har däremot intresset för fasader ökat påtagligt. En anledning är att en del fastighetsförvaltare har betat av de bästa taken och nu börjar titta på fasaderna. UBAB har löst många av de problem som försvårat möjligheten att bygga denna typ av fasader”, menar Peter Kovacs.

UBAB Solvägg har tagits fram i samarbete med RISE, Weland Stål, Pogab och Gothia Solenergi.

Skriven av Helena Bengtsson

UBABs flexibla stomsystem med solceller och alternativa fasadmaterial
UBABs flexibla stomsystem med solceller och alternativa fasadmaterial
UBABs flexibla stomsystem där solpaneler eller andra fasadmaterial kan ställas i samma skenor
UBABs flexibla stomsystem där solpaneler eller andra fasadmaterial kan ställas i samma skenor
Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader
Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader

Nyheter

Kommunikativ videodörrklocka

Verisure utökar sitt produktsortiment för hemlarm med en smart videodörrklocka - Arlo Video Doorbell - ett digitalt dörröga med en tvåvägs mikrofon och högtalare som gör att man både kan se och tala med den som ringer på dörren även om man inte är hemma.

Byggmarknaden i Norden visade på stor motståndskraft

Trots sämre konjunktur med minskad BNP och svagare utveckling av bruttoinvesteringarna i de nordiska länderna, visade de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på motståndskraft och i flera länder växte de till och med under 2020, det visar NAVET Analytics senaste konjunkturrapport för Norden.

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

När de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under 2020 summeras, visar det sig att de regionala skillnaderna är stora. Bland storstadsregionerna är det Skåne som har utvecklats starkast, men sett till hela landet är det i Mellansverige som investeringarna har ökat kraftigast, det visar NAVET Analytics nya konjunkturrapport som presenteras i slutet av mars.

Bosch Allt-i-ett linjelaser Atino

Allt-i-ett linjelaser

Bosch Atino är en linjelaser med ett integrerat måttband som gör att en person, på egen hand, enkelt kan mäta ut avstånd och få till en rät linje för upphängning av krokar, hyllor och tavlor utan hjälp av en ”tredje hand”.

Högsäsong för hemma-fixare

Gör-det-själv-sektorn fortsätter gynnas

Inställda utlandsresor, färre restaurangbesök och en ökad andel arbete från hemmet gynnade byggmaterialförsäljningen under 2020. I spåren av ökad husförsäljning och kraftigt stigande priser på småhus och fritidshus följde även en ökad aktivitet i gör-det-själv-sektorn, enligt Navet Analytics.