• Nyheter
  • Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader

Nyheter

Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader

UBAB Solvägg - Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader
Betongbolaget Ulricehamns Betong AB har utvecklat UBAB Solvägg - ett komplett stomsystem med integrerade solpaneler som ersätter företagets bärande betongstommars yttre betongskivor. De ersätter alltså konventionellt byggmaterial med energialstrande solceller som tidigare bara har gjorts på tak.

Det flexibla stomsystemet är utformat så att de vanliga ytterskivorna av betong kan bytas mot solpaneler eller annat kompletterande fasadmaterial som exempelvis plåt, trä, sten eller komposit enligt önskemål. Systemet är fukt- och brandsäkert isolerat och erbjuder färdiga lösningar för angränsningar mot fönster, betong eller alternativa fasadmaterial. Solpanelerna är ventilerade.

Målet har enligt UBAB varit att solväggen ska bevara UBABs byggsystems egenskaper samtidigt som cementinnehåll och vikt reduceras och hållbar energi genereras.

”UBAB Solvägg ger arkitekten stora möjligheter att skapa vackra fasader då man kan disponera ytorna och blanda solpaneler, betong eller andra fasadmaterial. Viktigast är dock att närproducerad el gör omställningen till ett mer miljövänligt samhälle enklare” säger Peter Wigert, marknadschef på UBAB.

Peter Kovacs, forskningsingenjör på RISE, har arbetat med utveckling av byggnadsintegrerade solceller i åtta år, har stöttat UBAB i utvecklingsarbetet av UBAB Solvägg. Han tror att anledningen till att ingen har gjort några kompletta lösningar för fasader bland annat beror på att det varit mycket enklare att hitta lösningar för tak. ”De två-tre senaste åren har däremot intresset för fasader ökat påtagligt. En anledning är att en del fastighetsförvaltare har betat av de bästa taken och nu börjar titta på fasaderna. UBAB har löst många av de problem som försvårat möjligheten att bygga denna typ av fasader”, menar Peter Kovacs.

UBAB Solvägg har tagits fram i samarbete med RISE, Weland Stål, Pogab och Gothia Solenergi.

Skriven av Helena Bengtsson

UBABs flexibla stomsystem med solceller och alternativa fasadmaterial
UBABs flexibla stomsystem med solceller och alternativa fasadmaterial
UBABs flexibla stomsystem där solpaneler eller andra fasadmaterial kan ställas i samma skenor
UBABs flexibla stomsystem där solpaneler eller andra fasadmaterial kan ställas i samma skenor
Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader
Integrerade solceller i prefabricerade betongfasader

Nyheter

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.