Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.

Nyheter

Integrerade solceller i plåttak

Roofit.solar
Roofit.solars soltak är en innovativ lösning som förenar traditionell takbeläggning med solceller

Roofit.solar är ett soltak från Estland som monteras lika enkelt som ett vanligt plåttak. Det finns inget behov av något extramaterial eller monteringsteam. Roofit.solar moduler är innovativa byggnadsintegrerade solpaneler som ersätter vanliga takbeläggnings- och fasadmaterial. Tunna energiproducerande solceller är monterade inuti takpanelerna. Takpanelerna kopplas samman mellan bärläkten under takbeläggningen.

Fördelen med denna 2-i-1-lösning är att taket ser ut som ett vanligt plåttak samt att materialkostnaden blir mindre än om man först ska lägga vanligt tak och sedan montera solpaneler separat. Taket kan dock inte läggas på ett befintligt tak utan att detta först rivs. Det sägs också att dessa paneler är slitstarkare än vanliga solpaneler och tål att gå på.

Roofit.solar finns i två moduler – 135W, 540×1955 mm, 14 kg samt och 110W, 540×1640 mm, 11,6 kg. Båda har ståltjocklek 0,5 mm och levereras i svart färg. Även om svart färg är den mest energieffektiva går det att beställa i vitt eller ljusgrått. Färgbeläggningen är baserad på svensk rapsolja. 

Produkten är nominerad till  Swedish Steel Prize 2019. I juryns motivering sägs bl a: "Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer." 

I Sverige är Energihusgruppen agent för Roofit.solar. På den estniska tillverkarens hemsida kan du läsa mer om produkten – https://roofit.solar/sv/

Skriven av Harald Holm

Det estniska företaget Roofit.solar
Det estniska företaget Roofit.solar
Estniskt bostadshus
Estniskt bostadshus
Nominerad till Swedish steel prize 2019
Nominerad till Swedish steel prize 2019

Nyheter

Tvättställ av nytt trämaterial

Tvättställ av nytt trämaterial

Woodio är ett nytt trämaterial som består av träflis och polymer. Materialet, som är helt vattentätt, kan formgjutas och är framtaget som ett alternativ till traditionellt badrumsporslin för att minska miljöpåverkan och koldioxidutsläpp från produkten.