Nyheter

Integrerade solceller i plåttak

Roofit.solar
2019-11-06
Roofit.solars soltak är en innovativ lösning som förenar traditionell takbeläggning med solceller

Roofit.solar är ett soltak från Estland som monteras lika enkelt som ett vanligt plåttak. Det finns inget behov av något extramaterial eller monteringsteam. Roofit.solar moduler är innovativa byggnadsintegrerade solpaneler som ersätter vanliga takbeläggnings- och fasadmaterial. Tunna energiproducerande solceller är monterade inuti takpanelerna. Takpanelerna kopplas samman mellan bärläkten under takbeläggningen.

Fördelen med denna 2-i-1-lösning är att taket ser ut som ett vanligt plåttak samt att materialkostnaden blir mindre än om man först ska lägga vanligt tak och sedan montera solpaneler separat. Taket kan dock inte läggas på ett befintligt tak utan att detta först rivs. Det sägs också att dessa paneler är slitstarkare än vanliga solpaneler och tål att gå på.

Roofit.solar finns i två moduler – 135W, 540×1955 mm, 14 kg samt och 110W, 540×1640 mm, 11,6 kg. Båda har ståltjocklek 0,5 mm och levereras i svart färg. Även om svart färg är den mest energieffektiva går det att beställa i vitt eller ljusgrått. Färgbeläggningen är baserad på svensk rapsolja. 

Produkten är nominerad till  Swedish Steel Prize 2019. I juryns motivering sägs bl a: "Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer." 

I Sverige är Energihusgruppen agent för Roofit.solar. På den estniska tillverkarens hemsida kan du läsa mer om produkten – https://roofit.solar/sv/

Skriven av Harald Holm

Det estniska företaget Roofit.solar
Det estniska företaget Roofit.solar
Estniskt bostadshus
Estniskt bostadshus
Nominerad till Swedish steel prize 2019
Nominerad till Swedish steel prize 2019

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.