• Nyheter
  • Inget spring på spåren med ny produkt

Nyheter

Inget spring på spåren med ny produkt

Inget spring på spåren med ny produkt. Foto: Tobias Sterner
Trafikverket har börjat installera nya taggiga gummimattorna runt om i landet i ett försök att minska springandet och genandet över spåren.

Arbetet med att installera de nya gummimattorna är ett led i arbetet med att få ner antalet omkomna i trafiken. Springandet över spår och genvägen över spår är en stor fara. För närvarande har trafikverket installerat de pyramidformade gummihindren i ett antal svenska städer så som Hudiksvall, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Stockholm. De är särskilt lämpliga att sätta ut på platser där det är svårt att sätta upp staket. Vid årets slut kommer man utvärdera hur mattorna har fungerat, men redan nu har man sett att springet på spåren minskat drastiskt. Liknande resultat har man sett i andra länder där gummimattorna använts, Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Mattorna tillverkas av det engelska företaget Rosehill Rail och är gjorda av återvunna gummidäck. De är enkla att installera och beräknas ha en livslängd på minst 25 år. Mattorna finns i tre olika versioner, med och utan flänsar för infästning. Varje matta väger nästan 100 kg och fästs med handverktyg. En mattsektion är 1300 mm lång och har en bredd motsvarande spårvidden. Förutom att mattorna håller ovälkomna människor borta från spåren så håller de även djur och koppartjuvar borta från spårområdena.

På Svensk Byggtjänsts Omvärldsbevakning kan du läsa mer om mattorna. Länk.

Skriven av Harald Holm

Älvsjö station. Foto Tobias Sterner
Älvsjö station. Foto Tobias Sterner
Hinder vid perrongens slut.
Hinder vid perrongens slut.
Brittiskt godkännande
Brittiskt godkännande

Nyheter

Kemikaliefritt reningsverk

Mälaren är ett kemikalie- och tillsatsfritt minireningsverk anpassat för enskilda hushåll framtaget av Godkända Avlopp i Sverige AB. Reningsverket är baserat på bio-P*, en biologisk reningsprocess som avskiljer fosfor från avloppsvattnet och är godkänt att placeras i alla miljöer i Sverige, även dom med de högsta reningskraven.

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som bl a analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, kan man notera att byggandet inom flera sektorer bromsar in. När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker det en bred nedgång.

Ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft

Att lasta tunga saker som stegar och virke på biltak är ofta ett krävande arbetsmoment för många hantverkare och andra i fysiskt tunga yrken, med rörelser och laster som kan riskerar skador och onödig värk i kroppen. Maksimera har utvecklat en taklastare med funktioner som underlättar både ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter.

MarinaLightunit visar vattenvägen till räddningsstegen

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.