• Nyheter
  • Inget spring på spåren med ny produkt

Nyheter

Inget spring på spåren med ny produkt

Inget spring på spåren med ny produkt. Foto: Tobias Sterner
Trafikverket har börjat installera nya taggiga gummimattorna runt om i landet i ett försök att minska springandet och genandet över spåren.

Arbetet med att installera de nya gummimattorna är ett led i arbetet med att få ner antalet omkomna i trafiken. Springandet över spår och genvägen över spår är en stor fara. För närvarande har trafikverket installerat de pyramidformade gummihindren i ett antal svenska städer så som Hudiksvall, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Stockholm. De är särskilt lämpliga att sätta ut på platser där det är svårt att sätta upp staket. Vid årets slut kommer man utvärdera hur mattorna har fungerat, men redan nu har man sett att springet på spåren minskat drastiskt. Liknande resultat har man sett i andra länder där gummimattorna använts, Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Mattorna tillverkas av det engelska företaget Rosehill Rail och är gjorda av återvunna gummidäck. De är enkla att installera och beräknas ha en livslängd på minst 25 år. Mattorna finns i tre olika versioner, med och utan flänsar för infästning. Varje matta väger nästan 100 kg och fästs med handverktyg. En mattsektion är 1300 mm lång och har en bredd motsvarande spårvidden. Förutom att mattorna håller ovälkomna människor borta från spåren så håller de även djur och koppartjuvar borta från spårområdena.

På Svensk Byggtjänsts Omvärldsbevakning kan du läsa mer om mattorna. Länk.

Skriven av Harald Holm

Älvsjö station. Foto Tobias Sterner
Älvsjö station. Foto Tobias Sterner
Hinder vid perrongens slut.
Hinder vid perrongens slut.
Brittiskt godkännande
Brittiskt godkännande

Nyheter

Heltäckande golvlimssortiment

2021-12-03
Lim

Bostik har uppdaterat sitt golvlimssortiment och tagit fram en serie produkter avsedda att förenkla och förbättra limning av golv. I det nya golvlimssortimentet One Floor Range ingår elva produkter som tillsammans är heltäckande för de flesta behov av golvlimningar.

Säkert system för ställningsbyggare

2021-12-01
Ställningar

Alimak Group har tillsammans med tyska PERI tagit fram Alimak STS 300, ett system för transport, montering och demontering av byggnadsställningar som ökar säkerheten och samtidigt förbättrar logistiken, ergonomin och arbetsmiljön för ställningsbyggare.

Modul'up löslagda vinylgolv på Thomagolv 4v Grön

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.

LEVA Moduler för jobb och undervisning utomhus

Moduler för jobb och undervisning utomhus

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.