• Nyheter
  • Inget spring på spåren med ny produkt

Nyheter

Inget spring på spåren med ny produkt

Inget spring på spåren med ny produkt. Foto: Tobias Sterner
Trafikverket har börjat installera nya taggiga gummimattorna runt om i landet i ett försök att minska springandet och genandet över spåren.

Arbetet med att installera de nya gummimattorna är ett led i arbetet med att få ner antalet omkomna i trafiken. Springandet över spår och genvägen över spår är en stor fara. För närvarande har trafikverket installerat de pyramidformade gummihindren i ett antal svenska städer så som Hudiksvall, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Stockholm. De är särskilt lämpliga att sätta ut på platser där det är svårt att sätta upp staket. Vid årets slut kommer man utvärdera hur mattorna har fungerat, men redan nu har man sett att springet på spåren minskat drastiskt. Liknande resultat har man sett i andra länder där gummimattorna använts, Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Mattorna tillverkas av det engelska företaget Rosehill Rail och är gjorda av återvunna gummidäck. De är enkla att installera och beräknas ha en livslängd på minst 25 år. Mattorna finns i tre olika versioner, med och utan flänsar för infästning. Varje matta väger nästan 100 kg och fästs med handverktyg. En mattsektion är 1300 mm lång och har en bredd motsvarande spårvidden. Förutom att mattorna håller ovälkomna människor borta från spåren så håller de även djur och koppartjuvar borta från spårområdena.

På Svensk Byggtjänsts Omvärldsbevakning kan du läsa mer om mattorna. Länk.

Skriven av Harald Holm

Älvsjö station. Foto Tobias Sterner
Älvsjö station. Foto Tobias Sterner
Hinder vid perrongens slut.
Hinder vid perrongens slut.
Brittiskt godkännande
Brittiskt godkännande

Nyheter

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.

Nordbyggs guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

Nordbyggs Guldmedalj 2020 går till ECO-Betong från Swerock

ECO-Betong från Swerock är vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj 2020. Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I år valde juryn att uppmärksamma en anrik produkt i ständig utveckling med en framtida avgörande effekt: klimatförbättrad betong, symboliserad av ECO-Betong från Swerock.