• Nyheter
  • I-Karm från Ekstrands, ny karm som döljs i väggen

Nyheter

I-Karm från Ekstrands, ny karm som döljs i väggen

I-Karm från Ekstrands, ny karm som döljs i väggen
Den dolda karmkonstruktionen I-karm är anpassad för träregelväggar. Karmen skapar ett stilrent och modernt uttryck i inomhusmiljö. Den passar både inåtgående och utåtgående innerdörrmodeller.

Karmen är tillverkad i trä och har dolda gångjärn, och är anpassad för montage mot 70 mm regel med gips och OSB-skiva, men kan även anpassas för andra väggkonstruktioner och tjocklekar.

Ekstrands I-karm har ett enhetligt utseende oavsett om dörrarna är in eller utåtgående och är en konstruktion som integrerar karmen i väggen. 

I-karmen är en vidareutveckling av Ekstrands PS-karm. Den är utvecklad för att vara en integrerad del av väggen och är helt i trä med dolda, justerbara
gångjärn i stål. 

I-karmens yttermått är 936 x 2113 mm för standard M9 x 21 (825 x 2040 mm) dörrblad. Den är avsedd för dolt montage i 118 mm vägg bestående av 70 mm regel och ytskikt av gipsskiva på OSB-skiva. Levereras som standard med komforthöjande och ljuddämpande tätningslist. Karmen är ett tillval som kan fås till valfri innerdörr ur Ekstrands TYP 1 sortiment.

Karmen skall monteras i väggen innan gipsskivorna sätts. När gipsskivorna väl är på plats kan karmen inte längre justeras. Det är därför viktigt att karmen justeras in noggrant och det görs lämpligast med dörren hängd i karm. Efter justering av karm demonteras dörrbladet och förvaras tills bygget är färdigt.

Skriven av Malena Beijer

Dold karm
Dold karm
Karmen ger ett slätt intryck
Karmen ger ett slätt intryck

Nyheter

Kemikaliefritt reningsverk

Mälaren är ett kemikalie- och tillsatsfritt minireningsverk anpassat för enskilda hushåll framtaget av Godkända Avlopp i Sverige AB. Reningsverket är baserat på bio-P*, en biologisk reningsprocess som avskiljer fosfor från avloppsvattnet och är godkänt att placeras i alla miljöer i Sverige, även dom med de högsta reningskraven.

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som bl a analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, kan man notera att byggandet inom flera sektorer bromsar in. När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker det en bred nedgång.

Ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft

Att lasta tunga saker som stegar och virke på biltak är ofta ett krävande arbetsmoment för många hantverkare och andra i fysiskt tunga yrken, med rörelser och laster som kan riskerar skador och onödig värk i kroppen. Maksimera har utvecklat en taklastare med funktioner som underlättar både ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter.

MarinaLightunit visar vattenvägen till räddningsstegen

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.