• Nyheter
  • Hybridelement som kombinerar trä och betong

Nyheter

Hybridelement som kombinerar trä och betong

Hybridelement som kombinerar trä och betong
Metsä Wood lanserar ett nytt hybridväggelement som kombinerar fördelarna med både trä och betong samtidigt som koldioxidutsläppen från tillverkningen minskar.

Tillsammans med sin samarbetspartner Lipa-Betoni har Metsä Wood lanserat ett sandwichelement som består av både trä och betong. Kombinationen ger minskade koldioxidutsläpp från tillverkningen samtidigt som användningen av trä ökar där träet i sig lagrar kol under byggnadens livslängd. Väggelementet förtillverkas i fabrik och transporteras sedan till byggarbetsplatsen där det hanteras på liknande sätt som traditionella väggelement.

Sandwichelementen är uppbyggda med ett lager betong, mellanliggande isolering samt ett lager Kerto LVL.
Kerto LVL är en sk LVL-produkt (Laminated Veneer Lumber) som kan användas i alla typer av konstruktionsprojekt, från nybyggnation till renoveringar och reparationer. Den tillverkas av 3 mm tjocka svarvade faner som limmas ihop till en sammanhållen skiva. Skivan kapas till rätt längd och sågas till balkar, reglar eller skivor beroende på användningsområde.

Det första byggprojektet som Hybridelementet kommer att användas i är Metsä Fibres sågverk i Rauma, Finland. Skanska står som totalentreprenör för projektet och elementen kommer att tillverkas i Lipa-Betonis fabrik i Pieksämäki, Finland, för montering i juni.

Skriven av Anna Göth

Nyheter

Multifunktionellt fogband för lufttäta fönsterfogar

2021-06-16
Fogband

illbrucks nya svällande fogband TP654 illmod Trio 1050 har en unik vågstruktur som ger en absolut lufttät kontakt mellan vägg och fönsterkarm. Fogbandet har även ljudisolerande egenskaper, är regnsäkert samtidigt som det variabla fuktighetsskiktet tillåter utsläpp av ånga.

Signaler på en vändning för lokalbyggandet

I NAVET Analytics månadsindikatorer, Marknadssignaler & Prognoser, kommer nu tidiga signaler på att det kan komma att ske en vändning i nyproduktionen av privata lokaler. Den kraftiga nedgången i konjunkturen i kombination med pandemins effekter i form av en ökad andel distansarbete och e-handel, har drabbat det privata lokalbyggandet hårt.

Guide 3304 ENVI™ - arbetshandskar av sockerbetor

Arbetshandskar av sockerbetor

Guide Gloves hållbarhetskoncept Environmental Initiative ENVI™ är i ständig utveckling och har nu tagit fram Guide 3304, en tunn, sömlös och Öko-Tex godkänd arbetshandske producerad av stärkelse från sockerbetor med liner av glukosfiber.

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Med Fann Regnvattentank kan fastighetsägare på ett enkelt sätt minska sin förbrukning av dricksvatten och bidra till en mer hållbar vattenanvändning. Via takavvattningen leds regnvattnet till den nedgrävda tanken och kan sedan nyttjas med en ansluten trädgårdsslang.