• Nyheter
  • Hybridelement som kombinerar trä och betong

Nyheter

Hybridelement som kombinerar trä och betong

Hybridelement som kombinerar trä och betong
2021-05-28
Metsä Wood lanserar ett nytt hybridväggelement som kombinerar fördelarna med både trä och betong samtidigt som koldioxidutsläppen från tillverkningen minskar.

Tillsammans med sin samarbetspartner Lipa-Betoni har Metsä Wood lanserat ett sandwichelement som består av både trä och betong. Kombinationen ger minskade koldioxidutsläpp från tillverkningen samtidigt som användningen av trä ökar där träet i sig lagrar kol under byggnadens livslängd. Väggelementet förtillverkas i fabrik och transporteras sedan till byggarbetsplatsen där det hanteras på liknande sätt som traditionella väggelement.

Sandwichelementen är uppbyggda med ett lager betong, mellanliggande isolering samt ett lager Kerto LVL.
Kerto LVL är en sk LVL-produkt (Laminated Veneer Lumber) som kan användas i alla typer av konstruktionsprojekt, från nybyggnation till renoveringar och reparationer. Den tillverkas av 3 mm tjocka svarvade faner som limmas ihop till en sammanhållen skiva. Skivan kapas till rätt längd och sågas till balkar, reglar eller skivor beroende på användningsområde.

Det första byggprojektet som Hybridelementet kommer att användas i är Metsä Fibres sågverk i Rauma, Finland. Skanska står som totalentreprenör för projektet och elementen kommer att tillverkas i Lipa-Betonis fabrik i Pieksämäki, Finland, för montering i juni.

Skriven av Anna Göth

Hybridsandwichelementet kombinerar Kerto LVL-trä och betong
Hybridsandwichelementet kombinerar Kerto LVL-trä och betong
Hybridelement från Metsää Wood och Lipa-Betoni kombinerar trä och betong
Hybridelement från Metsää Wood och Lipa-Betoni kombinerar trä och betong
Hybridelement av Kerto® LVL-trä från Metsä Wood och betong från Lipa-Betoni
Hybridelement av Kerto® LVL-trä från Metsä Wood och betong från Lipa-Betoni

Nyheter

Kantelement i platta paket

2022-09-28
Grundelement

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Betongfritt för väggar under mark

2022-09-26
Väggelement

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Braskaminen för den digitala eran

2022-09-23
Braskaminer

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

The Box underlättar tapetseringen

The Box underlättar tapetseringen

The Box är en ny typ av låda för tapetrullar som tagits fram för att underlättar arbetet med tapetsering genom att hålla tapetrullen på plats och skydda den från yttre åverkan. Utformningen av lådan förhindrar att tapeten rullar upp på väggen, även då rullen nått sitt slut.

Uppkopplad radiatortermostat kan sänka elräkningen

Schneider Electric utökar sitt smarta hemsystem Wiser med en uppkopplad radiatortermostat för vattenburna element. Via Wiser by SE-appen kan man schemalägga sin uppvärmning samt styra värmen rum för rum och därigenom effektivisera energiförbrukningen i hemmet med upp till 19 procent.

Badrumsprodukter av sand

Badrumsprodukter av sand

Det tyska företaget Sandhelden har i samarbete med olika designers tagit fram produkter för badrum, producerade av kvartssand i 3D-printer. Produkterna är karaktäristiskt utformade med referenser till bland annat naturen, rymden och mytologin med avsikt att hamna i blickfånget.

Sila Dammkåpa leder dammet in i luftrenaren

Leder dammet in i luftrenaren

Sila AB designar, tillverkar och säljer luftrenare för bygg- och saneringsbranschen och har nu skapat Dammkåpa, ett tillbehör som på ett enkelt sätt leder dammet vid mixning av torrbruk in i luftrenaren och förhindrar onödig dammspridning på byggarbetsplatsen.