Nyheter

Hussvamp spåras med DNA-test

Hussvamp spåras med DNA-test
Den fruktade äkta hussvampen kan enkelt spåras med hjälp av DNA-analys.

       
 

Dynamic Codes DNA-test ska enkelt ge ett snabbt svar på om det finns äkta hussvamp i huset.

  

Företaget Dynamic Code erbjuder ett DNA-test som indikerar förekomst av äkta hussvamp i småhus. Med hjälp av en bomullspinne tas ett dammprov på olika ställen i huset alternativt där det finns misstanke om hussvampen.

Skickas för analys
Provet skickas till företagets ackrediterade laboratorium för analys. Provsvaret kan sedan hämtas på företagets webbplats efter 1–3 dagar. Svaret hämtas med hjälp av en personlig kod som ingår i testpaketet.

Sporer en förutsättning
Resultatet ger en indikation om det finns hussvamp i huset. För detektion av hussvamp i ett dammprov krävs att svampen bildat sporer. Ett resultat som säger att ingen hussvampförekomst är påvisad behöver därför inte betyda att hussvamp inte finns i huset.

 

 

Nyheter

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.