• Nyheter
  • Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Nyheter

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä
2015-11-19
Accoya är ett behandlat trä med unika egenskaper som lämpar sig för krävande utomhusmiljöer såsom i dörrar, fönster, fasadpaneler och altandäck.

Accoya-trä har egenskaper som matchar eller överträffar de tropiska träslagen men tillverkas med hjälp av en giftfri process och använder trä från förnyelsebara FSC-certifierade skogar. Processen kan enklast beskrivas med att träet läggs i en tryckkammare som fylls med en vätska (ättiksyraanhydrid) som startar en kemisk reaktion genom hela tvärsnittet. Resultatet minskar väsentligt träets förmåga att suga upp vatten vilket gör det mycket formstabilt och extremt hållbart.

- Accoya kan revolutionera hela marknaden av trä i utomhusmiljö eftersom träet är helt genomgående modifierat , säger Urban Stenevi, VD på Ceos AB. I princip alla andra behandlingar av trä som finns på marknaden tillsätter endast kemikalier i träet som till en viss grad förbättrar hållbarheten men inte formstabiliteten. Accoya är Svanenmärkt.

Accoya har testats under lång tid i alla typer av väderförhållanden – både över och under marken och till och med i vatten – och har visat sig stå emot de allra tuffaste utomhusmiljöer. Den enastående hållbarheten och formstabiliteten betyder att Accoya trä kräver betydligt mindre underhåll, eftersom färg och bets stannar där de ska vara, på träet. Testresultaten mellan Accoya® trä och icke modifierat trä visar varje gång att ytbehandlingar varar upp till 3 gånger längre på Accoya-trä.

Accoya-träet har många användningsområden. Det kan användas till fasadbeklädnad och är idealiskt där långa intervall mellan underhållen krävs. Formstabilitet, hållbarhet och UV-resistens ger en minskad totalkostnad inder livsperioden. Accoya kan användas till altandäck där styrka och prestanda i alla väder är önskvärt. Viktigt är också för människor och husdjur att träet är giftfritt. Accoya-trä är lämpligt till fönsterkarmar, dörrar och jalusier. Att träet är isolerande, hållbart och formstabilt gör att fönster inte sväller fast och att dörrar alltid lätt kan öppnas. Träet kan målas med täckande, halvgenomskinlig eller transparent färg. Accoya-trä är lämpligt för utomhusmöbler och -utrustning, såsom bord, stolar, trähus, lekplatser, planteringslådor och trädgårdsvirke, då det är giftfritt.

De främsta fördelarna med Accoya är att det är giftfritt, UV-resistent, formstabilt, Klass 1 hållbarhet, har bibehållen styrka och hårdhet samt lång livslängd. I tester i olika typer av miljöer - ovan mark, under mark, i vatten, - har träet visat sig motstå de tuffaste utemiljöer.

50 års garanti på obehandlat Accoya trä använt utomhus lämnas, vilket är unikt. Produkten säljs som sågad kantad trävara i olika dimensioner och längder. Träslaget som i huvudsak används är snabbväxande Radiata pine som är mer eller mindre fritt från kvistar. Produkten är dessutom miljömärkt med Svanen.

Skriven av Harald Holm


Accoya, virke
Accoya, virke
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, logotyp
Accoya, logotyp

Nyheter

Säkert system för ställningsbyggare

2021-12-01
Ställningar

Alimak Group har tillsammans med tyska PERI tagit fram Alimak STS 300, ett system för transport, montering och demontering av byggnadsställningar som ökar säkerheten och samtidigt förbättrar logistiken, ergonomin och arbetsmiljön för ställningsbyggare.

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.

LEVA Moduler för jobb och undervisning utomhus

Moduler för jobb och undervisning utomhus

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

2021-11-24
Plastgolv

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

ECOBOT autonoma städrobotar gör jobbet själva

Autonoma städrobotar gör jobbet själva

Procurator och Supplies Direct lanserar nu ECOBOT, den nya generationens helt autonoma kombiskur- och sopmaskiner från Gaussian Robotics som kan hantera golvrengöringen i sjukhus, kontor, skolor, stormarknader och parkeringsgarage på egen hand. Städrobotarnas driftsystem skapar egna kartor och planerar den optimala städrutten, även om det innebär att ta hissen mellan olika våningsplan själva.