Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Nyheter

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä
2015-11-19
Accoya är ett behandlat trä med unika egenskaper som lämpar sig för krävande utomhusmiljöer såsom i dörrar, fönster, fasadpaneler och altandäck.

Accoya-trä har egenskaper som matchar eller överträffar de tropiska träslagen men tillverkas med hjälp av en giftfri process och använder trä från förnyelsebara FSC-certifierade skogar. Processen kan enklast beskrivas med att träet läggs i en tryckkammare som fylls med en vätska (ättiksyraanhydrid) som startar en kemisk reaktion genom hela tvärsnittet. Resultatet minskar väsentligt träets förmåga att suga upp vatten vilket gör det mycket formstabilt och extremt hållbart.

- Accoya kan revolutionera hela marknaden av trä i utomhusmiljö eftersom träet är helt genomgående modifierat , säger Urban Stenevi, VD på Ceos AB. I princip alla andra behandlingar av trä som finns på marknaden tillsätter endast kemikalier i träet som till en viss grad förbättrar hållbarheten men inte formstabiliteten. Accoya är Svanenmärkt.

Accoya har testats under lång tid i alla typer av väderförhållanden – både över och under marken och till och med i vatten – och har visat sig stå emot de allra tuffaste utomhusmiljöer. Den enastående hållbarheten och formstabiliteten betyder att Accoya trä kräver betydligt mindre underhåll, eftersom färg och bets stannar där de ska vara, på träet. Testresultaten mellan Accoya® trä och icke modifierat trä visar varje gång att ytbehandlingar varar upp till 3 gånger längre på Accoya-trä.

Accoya-träet har många användningsområden. Det kan användas till fasadbeklädnad och är idealiskt där långa intervall mellan underhållen krävs. Formstabilitet, hållbarhet och UV-resistens ger en minskad totalkostnad inder livsperioden. Accoya kan användas till altandäck där styrka och prestanda i alla väder är önskvärt. Viktigt är också för människor och husdjur att träet är giftfritt. Accoya-trä är lämpligt till fönsterkarmar, dörrar och jalusier. Att träet är isolerande, hållbart och formstabilt gör att fönster inte sväller fast och att dörrar alltid lätt kan öppnas. Träet kan målas med täckande, halvgenomskinlig eller transparent färg. Accoya-trä är lämpligt för utomhusmöbler och -utrustning, såsom bord, stolar, trähus, lekplatser, planteringslådor och trädgårdsvirke, då det är giftfritt.

De främsta fördelarna med Accoya är att det är giftfritt, UV-resistent, formstabilt, Klass 1 hållbarhet, har bibehållen styrka och hårdhet samt lång livslängd. I tester i olika typer av miljöer - ovan mark, under mark, i vatten, - har träet visat sig motstå de tuffaste utemiljöer.

50 års garanti på obehandlat Accoya trä använt utomhus lämnas, vilket är unikt. Produkten säljs som sågad kantad trävara i olika dimensioner och längder. Träslaget som i huvudsak används är snabbväxande Radiata pine som är mer eller mindre fritt från kvistar. Produkten är dessutom miljömärkt med Svanen.

Skriven av Harald Holm


Accoya, virke
Accoya, virke
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, logotyp
Accoya, logotyp

Nyheter

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.

Miljöanpassade kabelskåp redo för belysning och fördelning

GARO har tagit fram kabelskåp med förmonterad utrustning för belysningsstyrning och fördelning i 18 olika färdigmonterade standardutföranden. Skåpen har ett hölje av tålig Magnelis och är främst avsedda för placering i offentliga miljöer med höga påfrestningskrav av exempelvis klimat, trafik, snöröjning, vandalisering och hundars revirmärkning.