• Nyheter
  • Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Nyheter

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä
2015-11-19
Accoya är ett behandlat trä med unika egenskaper som lämpar sig för krävande utomhusmiljöer såsom i dörrar, fönster, fasadpaneler och altandäck.

Accoya-trä har egenskaper som matchar eller överträffar de tropiska träslagen men tillverkas med hjälp av en giftfri process och använder trä från förnyelsebara FSC-certifierade skogar. Processen kan enklast beskrivas med att träet läggs i en tryckkammare som fylls med en vätska (ättiksyraanhydrid) som startar en kemisk reaktion genom hela tvärsnittet. Resultatet minskar väsentligt träets förmåga att suga upp vatten vilket gör det mycket formstabilt och extremt hållbart.

- Accoya kan revolutionera hela marknaden av trä i utomhusmiljö eftersom träet är helt genomgående modifierat , säger Urban Stenevi, VD på Ceos AB. I princip alla andra behandlingar av trä som finns på marknaden tillsätter endast kemikalier i träet som till en viss grad förbättrar hållbarheten men inte formstabiliteten. Accoya är Svanenmärkt.

Accoya har testats under lång tid i alla typer av väderförhållanden – både över och under marken och till och med i vatten – och har visat sig stå emot de allra tuffaste utomhusmiljöer. Den enastående hållbarheten och formstabiliteten betyder att Accoya trä kräver betydligt mindre underhåll, eftersom färg och bets stannar där de ska vara, på träet. Testresultaten mellan Accoya® trä och icke modifierat trä visar varje gång att ytbehandlingar varar upp till 3 gånger längre på Accoya-trä.

Accoya-träet har många användningsområden. Det kan användas till fasadbeklädnad och är idealiskt där långa intervall mellan underhållen krävs. Formstabilitet, hållbarhet och UV-resistens ger en minskad totalkostnad inder livsperioden. Accoya kan användas till altandäck där styrka och prestanda i alla väder är önskvärt. Viktigt är också för människor och husdjur att träet är giftfritt. Accoya-trä är lämpligt till fönsterkarmar, dörrar och jalusier. Att träet är isolerande, hållbart och formstabilt gör att fönster inte sväller fast och att dörrar alltid lätt kan öppnas. Träet kan målas med täckande, halvgenomskinlig eller transparent färg. Accoya-trä är lämpligt för utomhusmöbler och -utrustning, såsom bord, stolar, trähus, lekplatser, planteringslådor och trädgårdsvirke, då det är giftfritt.

De främsta fördelarna med Accoya är att det är giftfritt, UV-resistent, formstabilt, Klass 1 hållbarhet, har bibehållen styrka och hårdhet samt lång livslängd. I tester i olika typer av miljöer - ovan mark, under mark, i vatten, - har träet visat sig motstå de tuffaste utemiljöer.

50 års garanti på obehandlat Accoya trä använt utomhus lämnas, vilket är unikt. Produkten säljs som sågad kantad trävara i olika dimensioner och längder. Träslaget som i huvudsak används är snabbväxande Radiata pine som är mer eller mindre fritt från kvistar. Produkten är dessutom miljömärkt med Svanen.

Skriven av Harald Holm


Accoya, virke
Accoya, virke
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, logotyp
Accoya, logotyp

Nyheter

Laddstolpsfundament av återvunnen plast

Svenska företaget Unimi Solutions AB har kommit med en miljövänligare variant av sina modulära betongfundament för laddstationer till elbilar - Unimi-1base ECO plastic. Fundamentet är tillverkat av återvunnen plast och väger endast 18 kg vilket gör att det kan hanteras manuellt utan tunga lyftanordningar.

Navet Uppsving för hemmaprojekten

Uppsving för hemmaprojekten

Byggmaterialhandeln och gör-det-själv-marknaden är sektorer i näringslivet som kan ha gynnats av, den i övrigt så tragiska, pandemin. NAVET Analytics beräknar att den samlade omsättningen i bygghandeln ökade med omkring 13 procent i fasta priser under årets första sju månader jämfört med samma period 2019.