• Nyheter
  • Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Nyheter

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä
2015-11-19
Accoya är ett behandlat trä med unika egenskaper som lämpar sig för krävande utomhusmiljöer såsom i dörrar, fönster, fasadpaneler och altandäck.

Accoya-trä har egenskaper som matchar eller överträffar de tropiska träslagen men tillverkas med hjälp av en giftfri process och använder trä från förnyelsebara FSC-certifierade skogar. Processen kan enklast beskrivas med att träet läggs i en tryckkammare som fylls med en vätska (ättiksyraanhydrid) som startar en kemisk reaktion genom hela tvärsnittet. Resultatet minskar väsentligt träets förmåga att suga upp vatten vilket gör det mycket formstabilt och extremt hållbart.

- Accoya kan revolutionera hela marknaden av trä i utomhusmiljö eftersom träet är helt genomgående modifierat , säger Urban Stenevi, VD på Ceos AB. I princip alla andra behandlingar av trä som finns på marknaden tillsätter endast kemikalier i träet som till en viss grad förbättrar hållbarheten men inte formstabiliteten. Accoya är Svanenmärkt.

Accoya har testats under lång tid i alla typer av väderförhållanden – både över och under marken och till och med i vatten – och har visat sig stå emot de allra tuffaste utomhusmiljöer. Den enastående hållbarheten och formstabiliteten betyder att Accoya trä kräver betydligt mindre underhåll, eftersom färg och bets stannar där de ska vara, på träet. Testresultaten mellan Accoya® trä och icke modifierat trä visar varje gång att ytbehandlingar varar upp till 3 gånger längre på Accoya-trä.

Accoya-träet har många användningsområden. Det kan användas till fasadbeklädnad och är idealiskt där långa intervall mellan underhållen krävs. Formstabilitet, hållbarhet och UV-resistens ger en minskad totalkostnad inder livsperioden. Accoya kan användas till altandäck där styrka och prestanda i alla väder är önskvärt. Viktigt är också för människor och husdjur att träet är giftfritt. Accoya-trä är lämpligt till fönsterkarmar, dörrar och jalusier. Att träet är isolerande, hållbart och formstabilt gör att fönster inte sväller fast och att dörrar alltid lätt kan öppnas. Träet kan målas med täckande, halvgenomskinlig eller transparent färg. Accoya-trä är lämpligt för utomhusmöbler och -utrustning, såsom bord, stolar, trähus, lekplatser, planteringslådor och trädgårdsvirke, då det är giftfritt.

De främsta fördelarna med Accoya är att det är giftfritt, UV-resistent, formstabilt, Klass 1 hållbarhet, har bibehållen styrka och hårdhet samt lång livslängd. I tester i olika typer av miljöer - ovan mark, under mark, i vatten, - har träet visat sig motstå de tuffaste utemiljöer.

50 års garanti på obehandlat Accoya trä använt utomhus lämnas, vilket är unikt. Produkten säljs som sågad kantad trävara i olika dimensioner och längder. Träslaget som i huvudsak används är snabbväxande Radiata pine som är mer eller mindre fritt från kvistar. Produkten är dessutom miljömärkt med Svanen.

Skriven av Harald Holm


Accoya, virke
Accoya, virke
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, logotyp
Accoya, logotyp

Nyheter

Flexibla eluttag

Mainline är ett flexibelt system som gör det möjligt att ansluta eluttag var och när man vill i rummet. Systemet bygger på en strömskena med flyttbara el- eller datauttag som enkelt kan läggas till, tas bort eller flyttas till valfri plats längs strömskenan allt eftersom behoven förändras.

Trevlig sommar!

2019-07-02
Byggkatalogen

Byggkatalogen tar nu en paus från nyhetsrapporteringen och önskar en riktigt trevlig sommar! I augusti är vi tillbaka med nya aktuella produktnyheter.

DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart

Utomhusfärg med lång livslängd

DEMIDEKK Infinity är en ny smutsavvisande, utomhusfärg från Jotun med längre glans- och kulörhållbarhet än företagets tidigare utomhusfärger och som ger huset skydd under lång tid. Den kan användas för målning av nytt eller behandlat trä utomhus, exempelvis fasader, men kan även användas på detaljer av plast eller metall.

Utekranar för varma sommardagar

Utekranar för varma sommardagar

Mora Armatur har lanserat två vattenkranar speciellt avsedda för utekök och som enkelt kopplas till en trädgårdsslang. Utekranarna består av sammanfogade rördelar och i serien ingår även uteduschar i samma design.