• Nyheter
  • Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Nyheter

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä

Hållbart, stabilt och miljövänligt trä
2015-11-19
Accoya är ett behandlat trä med unika egenskaper som lämpar sig för krävande utomhusmiljöer såsom i dörrar, fönster, fasadpaneler och altandäck.

Accoya-trä har egenskaper som matchar eller överträffar de tropiska träslagen men tillverkas med hjälp av en giftfri process och använder trä från förnyelsebara FSC-certifierade skogar. Processen kan enklast beskrivas med att träet läggs i en tryckkammare som fylls med en vätska (ättiksyraanhydrid) som startar en kemisk reaktion genom hela tvärsnittet. Resultatet minskar väsentligt träets förmåga att suga upp vatten vilket gör det mycket formstabilt och extremt hållbart.

- Accoya kan revolutionera hela marknaden av trä i utomhusmiljö eftersom träet är helt genomgående modifierat , säger Urban Stenevi, VD på Ceos AB. I princip alla andra behandlingar av trä som finns på marknaden tillsätter endast kemikalier i träet som till en viss grad förbättrar hållbarheten men inte formstabiliteten. Accoya är Svanenmärkt.

Accoya har testats under lång tid i alla typer av väderförhållanden – både över och under marken och till och med i vatten – och har visat sig stå emot de allra tuffaste utomhusmiljöer. Den enastående hållbarheten och formstabiliteten betyder att Accoya trä kräver betydligt mindre underhåll, eftersom färg och bets stannar där de ska vara, på träet. Testresultaten mellan Accoya® trä och icke modifierat trä visar varje gång att ytbehandlingar varar upp till 3 gånger längre på Accoya-trä.

Accoya-träet har många användningsområden. Det kan användas till fasadbeklädnad och är idealiskt där långa intervall mellan underhållen krävs. Formstabilitet, hållbarhet och UV-resistens ger en minskad totalkostnad inder livsperioden. Accoya kan användas till altandäck där styrka och prestanda i alla väder är önskvärt. Viktigt är också för människor och husdjur att träet är giftfritt. Accoya-trä är lämpligt till fönsterkarmar, dörrar och jalusier. Att träet är isolerande, hållbart och formstabilt gör att fönster inte sväller fast och att dörrar alltid lätt kan öppnas. Träet kan målas med täckande, halvgenomskinlig eller transparent färg. Accoya-trä är lämpligt för utomhusmöbler och -utrustning, såsom bord, stolar, trähus, lekplatser, planteringslådor och trädgårdsvirke, då det är giftfritt.

De främsta fördelarna med Accoya är att det är giftfritt, UV-resistent, formstabilt, Klass 1 hållbarhet, har bibehållen styrka och hårdhet samt lång livslängd. I tester i olika typer av miljöer - ovan mark, under mark, i vatten, - har träet visat sig motstå de tuffaste utemiljöer.

50 års garanti på obehandlat Accoya trä använt utomhus lämnas, vilket är unikt. Produkten säljs som sågad kantad trävara i olika dimensioner och längder. Träslaget som i huvudsak används är snabbväxande Radiata pine som är mer eller mindre fritt från kvistar. Produkten är dessutom miljömärkt med Svanen.

Skriven av Harald Holm


Accoya, virke
Accoya, virke
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, villa. Foto Peo Bengtsson
Accoya, logotyp
Accoya, logotyp

Nyheter

Världens första skyddshjälm med MIPS

MIPS är en hjälmintegrerad teknik som tillåter att hjälmen, vid ett fall eller slag, kan rotera i förhållande till huvudet och på så sätt skydda hjärnan från rotationsskador. MIPS finns sedan tidigare i bland annat skid- och cykelhjälmar men nu är Guardio Safety först i världen med att lansera en skyddshjälm med MIPS för användning inom bygg- och industribranschen.

Panel skapad av gran och polymerer

2019-05-17
Skivor

WoodPlastic har tidigare bara tillverkat trall, men har nu även en väggpanel i sitt sortiment. Kompositbrädor gjorda av trä och HDPE-polymerer som passar för för huset, attefallshuset, friggeboden, vindskyddet eller annan avskärmning som utsätts för väder och vind.

Hållbart fallskydd av kork

Hållbart fallskydd av kork

Corkeen Play är en ny fallskyddsbeläggning från Nordic Surface som är baserad på kork från korkekar och som är naturligt fri från gifter, mikroplaster och hormonstörande ämnen.

Friskluftsventil med bullerdämpning

Friskluftsventil med bullerdämpning

Trafikverket behövde en bullerdämpande friskluftventil med hög ljudreduktion och tillräckligt högt flöde när de bullerskyddar bostäder i närheten av bland annat järnvägar. HIAK fick uppdraget att utveckla denna ljuddämpande ventil som nu finns på marknaden.

Flexibel Lekplatslösning

Flexibel Lekplatslösning

CADO har utvecklat en ny typ av lekplatslösning som gör det enkelt att förändra lekplatser och idrottsplatser i takt med att behovet i området förändras. Systemet, vid namn Click & Play, gör det enkelt att byta ut ett lekredskap till ett nytt som förankras i befintligt fundament och underlag. Det gamla lekredskapet kan i sin tur användas på ett annat område.