• Nyheter
  • Hållbart bygge utan spik eller skruv

Nyheter

Hållbart bygge utan spik eller skruv

BiteLock byggsystem utan spik eller skruv
2022-09-07
Ur ett examensarbete på Karlstads Universitet skapades startup-företaget Woodbe som har utvecklat BiteLock, ett patenterat byggsystem med självlåsande infästningsteknik för mindre konstruktioner av KL-trä utan behov av vare sig spik eller skruv.

Filip Palosaari och John Elwin Segolsson heter de värmländska byggnadsingenjörerna som under sin studieperiod vid Karlstads universitet funderade på hur de skulle kunna skapa en toppmodern och hållbar timmerstuga utan användning av fästdon av metall. Resultatet är byggsystemet BiteLock där den geometriska utformningen av förbanden tillsammans med egentyngden skapar ett självlåsande system av korslimmat trä som monteras likt LEGO direkt på byggplatsen med hjälp av en kran. 

Eftersom stommen monteras utan fästdon av metall kan den också snabbt och enkelt plockas ned för att återanvändas på en annan plats. Det första BiteLock-exemplaret finns, fram till valet 2022, att beskåda på Stora torget i Karlstad i form av en valstuga för Miljöpartiet. Planen är att i framtiden bygga ett koncepthus för att visa upp BiteLock-systemet i verklig storlek.

2020 fick Woodbe stiftelsen SKAPAs innovationspris för sin produkt BiteLock. SKAPA är grundat till minne av Alfred Nobel och delar ut Sveriges största innovationspris. 
Woodbe fick 2021 ett beviljat stöd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för att möjliggöra vidare verifiering av BiteLock. Woodbe kommer tillsammans med RISE att genomföra tre olika experiment på BiteLock-systemet för att samla indata på hållfastheten.

Woodbe är medlemmar i Paper Province, ett företagskluster inom skogsbaserad bioekonomi.

BiteLock självlåsande byggsystem
BiteLock självlåsande byggsystem
Woodbe siktar på större projekt med BiteLock
Woodbe siktar på större projekt med BiteLock
BiteLock som valstuga 2022, Karlstad
BiteLock som valstuga 2022, Karlstad

Nyheter

Kemikaliefritt reningsverk

Mälaren är ett kemikalie- och tillsatsfritt minireningsverk anpassat för enskilda hushåll framtaget av Godkända Avlopp i Sverige AB. Reningsverket är baserat på bio-P*, en biologisk reningsprocess som avskiljer fosfor från avloppsvattnet och är godkänt att placeras i alla miljöer i Sverige, även dom med de högsta reningskraven.

Bred nedgång för det offentliga husbyggandet

I affärskonsulterna Navets senaste konjunkturrapport, som bl a analyserar utvecklingen för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under första halvåret i år, kan man notera att byggandet inom flera sektorer bromsar in. När det gäller ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom offentlig sektor sker det en bred nedgång.

Ergonomisk taklastare underlättar tunga lyft

Att lasta tunga saker som stegar och virke på biltak är ofta ett krävande arbetsmoment för många hantverkare och andra i fysiskt tunga yrken, med rörelser och laster som kan riskerar skador och onödig värk i kroppen. Maksimera har utvecklat en taklastare med funktioner som underlättar både ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter.

MarinaLightunit visar vattenvägen till räddningsstegen

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.