• Nyheter
  • Hållbart alternativ till tropiskt trä

Nyheter

Hållbart alternativ till tropiskt trä

Kebony, Livareds Kapell i Mölndal
2016-05-16
Kebony är ett virke baserat på ett mjukt, hållbart träslag men som genom en behandlingsprocess får utseende och egenskaper som liknar tropiska träslag. Virket finns i olika dimensioner och utföranden för användning både utomhus och inomhus.

Kebony-tekniken är utvecklad i Norge och innebär att virket impregneras med en miljövänlig och biobaserad vätska. Därefter härdas och torkar virket vid hög temperatur varpå impregneringen stängs in i träet. Behandlingen förändrar träcellerna permanent och gör dom 50% tjockare varpå man får ett hårt och slitstarkt virke. Träet blir även resistent mot röta och svampbildning. 

Behandlingen ändrar virkets färg till en djup och fyllig, brun kulör men som förändras med tiden till en silvergrå kulör om den inte behandlas. Vill man behålla den bruna kulören kan virket ytbehandlas med UV-skyddande olja.

Råmaterialet kommer från FSC-certifierad furu (Pinus Sylvetris), impregneringen är biobaserad och kommer från restprodukter från jordbruket. 

Virket finns i två varianter, Clear som är slät utan kvistar och Character med kvist. Virket kan kapas precis som traditionellt virke men ändar behöver behandlas.

Kebony finns i olika dimensioner och utföranden, t ex som altanbrädor, reglar, läkt, stolpar, falsade brädor m m och kan användas både exteriört och interiört för exempelvis trall på altaner och terrasser, beklädnader, fasader och tak.

Kebony är Svanen-märkt och bedömt av Sunda Hus i klass A. Det kan deponeras och eldas som obehandlat trä.

Skriven av Anna Göth


Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, ny respektive patinerad
Kebony, ny respektive patinerad

Nyheter

Solceller visar vattenvägen till räddningsstegen

2022-11-15
Nödbelysning

Fristad Plast har i snart 50 år tillverkat Trygg-Hansas klassiska röd/vita livbojar. Nu lanserar de, under varumärket Rescue Life 247, solcellslampan MarinaLightunit speciellt utformad att belysa fasta räddningsstegar i marina miljöer under dygnets mörka timmar.

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter

Fastighetsbolagen tror på ökat underhåll av fastigheter under 2023 – men energipriserna och räntorna kommer att spela en avgörande roll

Byggnadsunderhållet omfattar en betydande del av investeringarna i fastigheter i Sverige och utgör en viktig del av byggsektorn. För att prognosticera hur investeringarna i underhåll kommer att utvecklas framöver, intervjuar affärskonsulterna Navet AB regelbundet 100 större fastighetsbolag och fastighetsägare, varav hälften är allmännyttiga bostadsföretag.

X-Fog PFAS-fria brandsläckare ersätter skum

PFAS-fria brandsläckare ersätter skum

GPBM Nordic har, med varumärket CGS, tagit fram X-Fog, en brandsläckare med PFAS- och tensidfritt släckmedel för klass A bränder i organiska material som trä, textil och papper. Det vätskebaserade släckmedlet ersätter skumbrandsläckare, har upp till fyra gånger bättre släckeffekt än vatten samt fungerar både släckande och impregnerande.

Kanalplast för enkel montering

Kanalplast för återbruk

Kanalplast Coverboard från Tebo är ett tålig och lättviktigt skydd anpassat för att täcka in ytor som golv och väggar vid både nybyggnation och renoveringsarbete.