Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Hållbart alternativ till tropiskt trä

Nyheter

Hållbart alternativ till tropiskt trä

Kebony, Livareds Kapell i Mölndal
2016-05-16
Kebony är ett virke baserat på ett mjukt, hållbart träslag men som genom en behandlingsprocess får utseende och egenskaper som liknar tropiska träslag. Virket finns i olika dimensioner och utföranden för användning både utomhus och inomhus.

Kebony-tekniken är utvecklad i Norge och innebär att virket impregneras med en miljövänlig och biobaserad vätska. Därefter härdas och torkar virket vid hög temperatur varpå impregneringen stängs in i träet. Behandlingen förändrar träcellerna permanent och gör dom 50% tjockare varpå man får ett hårt och slitstarkt virke. Träet blir även resistent mot röta och svampbildning. 

Behandlingen ändrar virkets färg till en djup och fyllig, brun kulör men som förändras med tiden till en silvergrå kulör om den inte behandlas. Vill man behålla den bruna kulören kan virket ytbehandlas med UV-skyddande olja.

Råmaterialet kommer från FSC-certifierad furu (Pinus Sylvetris), impregneringen är biobaserad och kommer från restprodukter från jordbruket. 

Virket finns i två varianter, Clear som är slät utan kvistar och Character med kvist. Virket kan kapas precis som traditionellt virke men ändar behöver behandlas.

Kebony finns i olika dimensioner och utföranden, t ex som altanbrädor, reglar, läkt, stolpar, falsade brädor m m och kan användas både exteriört och interiört för exempelvis trall på altaner och terrasser, beklädnader, fasader och tak.

Kebony är Svanen-märkt och bedömt av Sunda Hus i klass A. Det kan deponeras och eldas som obehandlat trä.

Skriven av Anna Göth


Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, ny respektive patinerad
Kebony, ny respektive patinerad

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.