• Nyheter
  • Hållbart alternativ till tropiskt trä

Nyheter

Hållbart alternativ till tropiskt trä

Kebony, Livareds Kapell i Mölndal
2016-05-16
Kebony är ett virke baserat på ett mjukt, hållbart träslag men som genom en behandlingsprocess får utseende och egenskaper som liknar tropiska träslag. Virket finns i olika dimensioner och utföranden för användning både utomhus och inomhus.

Kebony-tekniken är utvecklad i Norge och innebär att virket impregneras med en miljövänlig och biobaserad vätska. Därefter härdas och torkar virket vid hög temperatur varpå impregneringen stängs in i träet. Behandlingen förändrar träcellerna permanent och gör dom 50% tjockare varpå man får ett hårt och slitstarkt virke. Träet blir även resistent mot röta och svampbildning. 

Behandlingen ändrar virkets färg till en djup och fyllig, brun kulör men som förändras med tiden till en silvergrå kulör om den inte behandlas. Vill man behålla den bruna kulören kan virket ytbehandlas med UV-skyddande olja.

Råmaterialet kommer från FSC-certifierad furu (Pinus Sylvetris), impregneringen är biobaserad och kommer från restprodukter från jordbruket. 

Virket finns i två varianter, Clear som är slät utan kvistar och Character med kvist. Virket kan kapas precis som traditionellt virke men ändar behöver behandlas.

Kebony finns i olika dimensioner och utföranden, t ex som altanbrädor, reglar, läkt, stolpar, falsade brädor m m och kan användas både exteriört och interiört för exempelvis trall på altaner och terrasser, beklädnader, fasader och tak.

Kebony är Svanen-märkt och bedömt av Sunda Hus i klass A. Det kan deponeras och eldas som obehandlat trä.

Skriven av Anna Göth


Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, ny respektive patinerad
Kebony, ny respektive patinerad

Nyheter

Akustikskärmar av tillvaratagen textilfiber

BAUX har utvecklat en akustisk filtskärm för kontorsmiljö, BAUX Acoustic Felt, i samarbete med textilproducenten Ludvig Svensson och innovationsföretag The Loop Factory. Akustikskärmen består till 100 % av polyesterbaserade textilfibrer med full spårbarhet till textilavskärningar från svenskt fabriksgolv.

Gemensamt golvkoncept som kortar ledtiderna

2021-11-24
Plastgolv

Thomas Betong har tillsammans med Forbo Flooring Systems tagit fram ett golvkoncept som ska korta ledtiderna med cirka 6 månader samt reducera CO2-avtrycket med upp till 60% jämfört med traditionell torkbetong. Konceptet består av den klimatförbättrade betongen Thomagolv 4v Grön och Forbos löslagda golvsystem Modul’Up.

LEVA Moduler för jobb och undervisning utomhus

Moduler för jobb och undervisning utomhus

I samband med pandemin har behovet för arbete och undervisning utomhus ökat. Möbeltillverkaren SOMA Design möter efterfrågan med modulsystemet LEVA, en komplett lösning med tak, golv och olika möbeltillbehör för jobb, möten, undervisning och socialiserande i utemiljö.

ECOBOT autonoma städrobotar gör jobbet själva

Autonoma städrobotar gör jobbet själva

Procurator och Supplies Direct lanserar nu ECOBOT, den nya generationens helt autonoma kombiskur- och sopmaskiner från Gaussian Robotics som kan hantera golvrengöringen i sjukhus, kontor, skolor, stormarknader och parkeringsgarage på egen hand. Städrobotarnas driftsystem skapar egna kartor och planerar den optimala städrutten, även om det innebär att ta hissen mellan olika våningsplan själva.

Bygglov för privata lokaler visar positiv trend

Bygglov för privata lokaler visar positiv trend

I NAVET Analytics senaste månadsbrev Marknadssignaler & prognoser, visar statistiken över antalet beviljade bygglov för privata lokaler, som kontor, handel och hotell, en positiv utveckling. NAVET Analytics menar att utvecklingen signalerar en ganska stark tillväxt, sett till antalet nybyggnadsprojekt.