Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Hållbart alternativ till tropiskt trä

Nyheter

Hållbart alternativ till tropiskt trä

Kebony, Livareds Kapell i Mölndal
2016-05-16
Kebony är ett virke baserat på ett mjukt, hållbart träslag men som genom en behandlingsprocess får utseende och egenskaper som liknar tropiska träslag. Virket finns i olika dimensioner och utföranden för användning både utomhus och inomhus.

Kebony-tekniken är utvecklad i Norge och innebär att virket impregneras med en miljövänlig och biobaserad vätska. Därefter härdas och torkar virket vid hög temperatur varpå impregneringen stängs in i träet. Behandlingen förändrar träcellerna permanent och gör dom 50% tjockare varpå man får ett hårt och slitstarkt virke. Träet blir även resistent mot röta och svampbildning. 

Behandlingen ändrar virkets färg till en djup och fyllig, brun kulör men som förändras med tiden till en silvergrå kulör om den inte behandlas. Vill man behålla den bruna kulören kan virket ytbehandlas med UV-skyddande olja.

Råmaterialet kommer från FSC-certifierad furu (Pinus Sylvetris), impregneringen är biobaserad och kommer från restprodukter från jordbruket. 

Virket finns i två varianter, Clear som är slät utan kvistar och Character med kvist. Virket kan kapas precis som traditionellt virke men ändar behöver behandlas.

Kebony finns i olika dimensioner och utföranden, t ex som altanbrädor, reglar, läkt, stolpar, falsade brädor m m och kan användas både exteriört och interiört för exempelvis trall på altaner och terrasser, beklädnader, fasader och tak.

Kebony är Svanen-märkt och bedömt av Sunda Hus i klass A. Det kan deponeras och eldas som obehandlat trä.

Skriven av Anna Göth


Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Victoria Tower Kista
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, Årstaviken Bryggor
Kebony, ny respektive patinerad
Kebony, ny respektive patinerad

Nyheter

Skåne i topp bland storstadslänen när det gäller husbyggnadsinvesteringar

I Skåne bedöms den samlade volymen påbörjade husbyggnadsinvesteringar för 2020 att landa strax över 2019 års volym. Det kan jämföras med de andra storstadslänen, Stockholm och Västra Götaland, där husbyggnadsinvesteringarna bedöms ha minskat med ca 3 respektive 10 procent. Det visar NAVET Analytics senaste konjunkturrapport för Sveriges byggmarknad, som levereras en gång i kvartalet.

Tydlig tillträdeskontroll för offentliga lokaler

Stora samhällsutmaningar råder fortfarande gällande rekommendationerna kring social distansering under Coronapandemin. Som ett komplement till det personliga ansvaret har Avancerad Entré Teknik lanserat ett tillträdessystem för kontroll av in- och utpassering som stämmer av den totala kapaciteten för ett specifikt utrymme.

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Ecosafe fallskydd Björns trädgård

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.