• Nyheter
  • Hållbar och hälsosam hampafiberisolering

Nyheter

Hållbar och hälsosam hampafiberisolering

koldioxidnegativ hampafiberisolering från Ekolution AB
Det svenska företaget Ekolutions nya klimatsmarta och EPD-certifierade Hampafiber är en förnyelsebar byggisolering som redovisar ett koldioxidnegativt resultat, dvs absorberar mer koldioxid än vad som släpps ut vid produktionen.

Hampafiber har många miljömässiga fördelar, utöver sina koldioxidbindande egenskaper, bland annat är isoleringsmaterialet helt återvinningsbart, har inga skadliga fibrer som irriterar huden eller fastnar i andningsorganen vid hantering, reglerar värme/kyla samt är fuktreglerande vilket tillsammans ger ett jämt och hälsosamt inomhusklimat. Hampafiberisoleringen har även goda ljudisolerande egenskaper.

Ekolutions hampafiberskivor finns i ett flertal olika storlekar och tjocklekar för att passa i de flesta byggnationer, både vid nyproduktion och renovering av väggar, golv och tak.

Tänkvärt:
De globala nettoutsläppen av koldioxid, orsakade av människor, skulle behöva sjunka med cirka 45 procent från 2010-nivåerna fram till 2030 och kunna nå "noll" runt 2050 enligt IPCC:s Special Report 2018.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Ekolution har tagit fram världens första EPD för sin hampafiberisolering på The International EPD® system, ett globalt program för miljödeklarationer baserat på ISO 14025 och EN 15804.

Vi har tidigare skrivit om Ekolutions bio-baserade Hampakalk-paneler, en biokomposit av hampa och kalk i prefabricerade träregelstommar. 


Skriven av Helena Bengtsson

Ekolutions skivor med hampafiberisolering
Ekolutions skivor med hampafiberisolering
Ekolutions hampafiberisolering i vägg
Ekolutions hampafiberisolering i vägg
Hållbar och hälsosam hampafiberisolering är nominerad till Nordbyggs Guldmedalj 2022
Hållbar och hälsosam hampafiberisolering är nominerad till Nordbyggs Guldmedalj 2022

Nyheter

Kantelement i platta paket

2022-09-28
Grundelement

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Betongfritt för väggar under mark

2022-09-26
Väggelement

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Braskaminen för den digitala eran

2022-09-23
Braskaminer

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

The Box underlättar tapetseringen

The Box underlättar tapetseringen

The Box är en ny typ av låda för tapetrullar som tagits fram för att underlättar arbetet med tapetsering genom att hålla tapetrullen på plats och skydda den från yttre åverkan. Utformningen av lådan förhindrar att tapeten rullar upp på väggen, även då rullen nått sitt slut.

Uppkopplad radiatortermostat kan sänka elräkningen

Schneider Electric utökar sitt smarta hemsystem Wiser med en uppkopplad radiatortermostat för vattenburna element. Via Wiser by SE-appen kan man schemalägga sin uppvärmning samt styra värmen rum för rum och därigenom effektivisera energiförbrukningen i hemmet med upp till 19 procent.

Badrumsprodukter av sand

Badrumsprodukter av sand

Det tyska företaget Sandhelden har i samarbete med olika designers tagit fram produkter för badrum, producerade av kvartssand i 3D-printer. Produkterna är karaktäristiskt utformade med referenser till bland annat naturen, rymden och mytologin med avsikt att hamna i blickfånget.

Sila Dammkåpa leder dammet in i luftrenaren

Leder dammet in i luftrenaren

Sila AB designar, tillverkar och säljer luftrenare för bygg- och saneringsbranschen och har nu skapat Dammkåpa, ett tillbehör som på ett enkelt sätt leder dammet vid mixning av torrbruk in i luftrenaren och förhindrar onödig dammspridning på byggarbetsplatsen.