• Nyheter
  • Hållbar och hälsosam hampafiberisolering

Nyheter

Hållbar och hälsosam hampafiberisolering

koldioxidnegativ hampafiberisolering från Ekolution AB
Det svenska företaget Ekolutions nya klimatsmarta och EPD-certifierade Hampafiber är en förnyelsebar byggisolering som redovisar ett koldioxidnegativt resultat, dvs absorberar mer koldioxid än vad som släpps ut vid produktionen.

Hampafiber har många miljömässiga fördelar, utöver sina koldioxidbindande egenskaper, bland annat är isoleringsmaterialet helt återvinningsbart, har inga skadliga fibrer som irriterar huden eller fastnar i andningsorganen vid hantering, reglerar värme/kyla samt är fuktreglerande vilket tillsammans ger ett jämt och hälsosamt inomhusklimat. Hampafiberisoleringen har även goda ljudisolerande egenskaper.

Ekolutions hampafiberskivor finns i ett flertal olika storlekar och tjocklekar för att passa i de flesta byggnationer, både vid nyproduktion och renovering av väggar, golv och tak.

Tänkvärt:
De globala nettoutsläppen av koldioxid, orsakade av människor, skulle behöva sjunka med cirka 45 procent från 2010-nivåerna fram till 2030 och kunna nå "noll" runt 2050 enligt IPCC:s Special Report 2018.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Ekolution har tagit fram världens första EPD för sin hampafiberisolering på The International EPD® system, ett globalt program för miljödeklarationer baserat på ISO 14025 och EN 15804.

Vi har tidigare skrivit om Ekolutions bio-baserade Hampakalk-paneler, en biokomposit av hampa och kalk i prefabricerade träregelstommar. 


Skriven av Helena Bengtsson

Ekolutions skivor med hampafiberisolering
Ekolutions skivor med hampafiberisolering
Ekolutions hampafiberisolering i vägg
Ekolutions hampafiberisolering i vägg

Nyheter

Multifunktionellt fogband för lufttäta fönsterfogar

2021-06-16
Fogband

illbrucks nya svällande fogband TP654 illmod Trio 1050 har en unik vågstruktur som ger en absolut lufttät kontakt mellan vägg och fönsterkarm. Fogbandet har även ljudisolerande egenskaper, är regnsäkert samtidigt som det variabla fuktighetsskiktet tillåter utsläpp av ånga.

Signaler på en vändning för lokalbyggandet

I NAVET Analytics månadsindikatorer, Marknadssignaler & Prognoser, kommer nu tidiga signaler på att det kan komma att ske en vändning i nyproduktionen av privata lokaler. Den kraftiga nedgången i konjunkturen i kombination med pandemins effekter i form av en ökad andel distansarbete och e-handel, har drabbat det privata lokalbyggandet hårt.

Guide 3304 ENVI™ - arbetshandskar av sockerbetor

Arbetshandskar av sockerbetor

Guide Gloves hållbarhetskoncept Environmental Initiative ENVI™ är i ständig utveckling och har nu tagit fram Guide 3304, en tunn, sömlös och Öko-Tex godkänd arbetshandske producerad av stärkelse från sockerbetor med liner av glukosfiber.

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Med Fann Regnvattentank kan fastighetsägare på ett enkelt sätt minska sin förbrukning av dricksvatten och bidra till en mer hållbar vattenanvändning. Via takavvattningen leds regnvattnet till den nedgrävda tanken och kan sedan nyttjas med en ansluten trädgårdsslang.