• Nyheter
  • Gummiarmatur klarar fågelspillningen

Nyheter

Gummiarmatur klarar fågelspillningen

Gummiarmatur klarar fågelspillningen
2010-12-07
Gatuarmaturer i kustnära lägen tar mycket stryk. Det är en kombination av fukt, salt och fåglarnas spillning som fräter sönder armaturerna. Nu erbjuder Strihl AB armaturer som är skyddade med en gummibeläggning.

  
 

Med en gummimassa från återvunna bildäck skyddar Strihl AB sina gatuarmaturer från frätande fågelspillning och mekanisk nötning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En gummibeläggning ska ge gatuarmaturer betydligt bättre livslängd. Rikard Carlén, som är vd på Strihl AB, berättar att företaget nu kan spruta en skyddande gummimassa på sina redan pulverlackerade armaturer av aluminium. Beläggningen är främst avsedd för armaturer som ska placeras i havsbandet.

– I sådana lägen är det gott om fåglar som släpper sin spillning på armaturerna. Det är också en fuktig och salt miljö som i tillsammans med spillningen fräter sönder oskyddade armaturer på några år, säger han.

Bildar elastisk film

Gummimassan sprutas på armaturernas utsida men även på insida lock och på infästningar. Där bildar massan en elastisk film som uppges vara både diffusionstät och nötningsbeständig. På så vis kan armaturerna skyddas från blöt havsluft, salt och fågelspillning som i kombination med UV-ljus fräter hårt på aluminiumet. Beläggningen skyddar även från mekanisk nötning från fågelklor och ätande fåglar.

Återvinner bildäck

Den gummimassa man använder är baserad på uretanelastomer och återvunnet gummipulver från använda bildäck. Beläggningen ska därmed vara helt fri från biocider.

 

 

 

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.