Vi genomför servicearbeten och uppgraderingar i och med lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Grov trallskruv bäst i test

Grov trallskruv bäst i test
Vid ett laboratorietest av Testfakta visar sig en grov trallskruv ha betydligt bättre vridtålighet. I övrigt märks inga stora skillnader.

         
 

Vid ett test av trallskruv var Essve Torpedo Max det fabrikat som hade bäst vridtålighet och utnämndes till bäst i test.

  

På uppdrag av Testfakta har Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP testat åtta fabrikat av trallskruvar. Sex av skruvarna är av kolstål med rostskyddsbehandling och två av rostfritt stål.

Vid testet undersöktes skruvarnas korrosionsbeständighet, böjmotstånd, vridtålighet och passningen i bitsspåren.

Rostskydd

Alla skruvar av kolstål klarade den angivna korrosionsklassen. Däremot hade en av de rostfria skruvarna tydliga rostangrepp.

Böjmotstånd

I ett trädäck uppstår rörelser som beror på skillnader i fukt och temperatur. För att inte böjas eller gå av behöver skruvarna därför ha tillräckligt böjmotstånd.

Vid den här delen av testet skilde sig de olika fabrikaten inte åt något nämnvärt.

Vridtålighet

För att inte gå av vid nedskruvning behöver skruvarna ha tillräcklig vridtålighet. Det gäller särskilt när man använder hårda träslag. Här framstod den grövsta skruven, Essve Torpedo Max, som klart starkast.

Passning i bitsspåret

Laboratoriet undesökte även hållfastheten i trallskruvarnas bitsspår. Anmärkningsvärt här var att bitsen inte gick ner i var fjärde skruv från Gunnebo. Enligt testledaren berodde det förmodligen på ett för tjockt lager av ytbeläggning.

 

Här finns en pdf med en sammanställning av testet.

 

 

 

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.