Arbete med sökfunktionen pågår. Meddela oss gärna om ni finner konstigheter.
  • Nyheter
  • Gröna väggar med inbyggd bevattning

Nyheter

Gröna väggar med inbyggd bevattning

Gröna väggar med inbyggd bevattning
BGreen Living Wall-IT är ett system för att skapa gröna väggar utomhus och har ett inbyggt bevattningssystem som följer naturens naturliga kretslopp. Med systemet kan regnvatten från takrännan användas för bevattning.

BGreen Living Wall-IT består av ett system med horisontala växtmoduler som ansluts med distributionsrör och fylls med ett speciellt utvecklat jordsubstrat. Det gröna väggsystemet är anpassat efter nordiska förhållanden och förutsättningar.

Modulerna monteras direkt på väggen om väggens konstruktion tillåter det alternativt monteras på ett skensystem. Modulerna kopplas sedan samman med distributionsrör för att vattnet ska kunna förflytta sig. Modulerna fylls med jorden som är en pimpstensbaserad substratjord och därefter planteras ett urval utvalda växter, ca 4-5 plantor per modul beroende på storlek.

Systemet fungerar som en inbyggd vattenreservoar. Bevattningen sker genom att vattnet sprider sig ner genom modulerna med hjälp av gravitationen. Vattnet fyller upp den översta lådan och när den är full så fördelar sig vattnet nedåt och når tillslut den nedersta raden.

Växterna och jorden kommer alltid att vara lika fuktiga som terrängen och följer därmed naturens naturliga kretslopp. Barrotsfrost undviks och växterna klarar sig bra även på vintern.

Systemet kan anslutas till takrännan eller annan vattenförsörjning. Vid anslutningen till takrännan kan även en alternativ anslutning, till exempelvis tappvatten, göras som komplettering vid låga nederbördsnivåer. Modulerna har ett vattenutrymme för 45 l/m² som gör att väggen klarar sig utan vatten i upp till 14 dagar.

Eftersom gröna väggar bör etableras under frostfria perioder är leveranstiden mellan maj och oktober.

Gröna väggar har positiva effekter för klimatet och miljön i städerna och kan som exempel bidra till en bättre luftkvalitet, reducera buller, ge en kylande effekt på sommaren och värmande på vintern, ge positiva effekter för stadens fauna och flora och ta hand om nederbörd från taken och därmed avlasta dagvattensystemen.

Skriven av Anna Göth

BGreen Living Wall-IT monteras på skensystem eller direkt på vägg
BGreen Living Wall-IT monteras på skensystem eller direkt på vägg
BGreen Living Wall-IT fylls med specialblandad jord
BGreen Living Wall-IT fylls med specialblandad jord
BGreen Living Wall-IT Gröna väggar
BGreen Living Wall-IT Gröna väggar

Nyheter

Underhållsfritt utegolv

Lagom till att utesäsongen drar igång har gop utökat sitt produktsortiment med två nya trallbrädor av träkomposit. Woodlon Grande och Deco är tillverkade av 95 % återvunnet material och kan användas för t ex altaner, balkonger, terrasser och runt pooler där man vill ha ett underhållsfritt utegolv.

Betongtakpanna

Betongtakpanna i nytt utförande

BMI Monier har efter flera år av forskning lanserat en helt ny betongtakpanna med lägre vikt, en nättare, modernare profil och ökad hållfasthet. Aerlox betongtakpanna är dessutom utformad för att minska risken för moss- och algpåväxt.

Smarta bänkfläktar i Siemens studioLine-serie

Siemens erbjuder två bänkfläktsystem för sin moderna serie studioLine. InductionAir som byggs in under köksbänken och integreras i matlagningsytan, och downdraftAir som är ett alternativ till den klassiska spisfläkten. Den göms i bänkskivan bakom hällen och trycks fram endast när den behövs.

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Ny justerbar underkonstruktion för fasadsystem

Sto har utvecklat en ny underkonstruktion till sitt fasadsystem StoVentec R som gör det enklare att justera fasadskivorna vid ett ojämnt underlag. Det fungerar lika bra på murverk, betong, trä eller stål. Den nya underkonstruktionen möjliggör även en 160 mm tjock isolering, vilket innebär att byggnaden kan ges god värmeisolering.