• Nyheter
  • Gör-det-själv-sektorn fortsätter gynnas

Nyheter

Gör-det-själv-sektorn fortsätter gynnas

Högsäsong för hemma-fixare
Inställda utlandsresor, färre restaurangbesök och en ökad andel arbete från hemmet gynnade byggmaterialförsäljningen under 2020. I spåren av ökad husförsäljning och kraftigt stigande priser på småhus och fritidshus följde även en ökad aktivitet i gör-det-själv-sektorn, enligt Navet Analytics.

2020 steg volymen utbetalda ROT-avdrag med 10 procent och bygghandelns omsättning med ungefär lika mycket. Enligt NAVET Analytics beräknas volymen byggmaterial som köps av privathushåll, den så kallade gör-det-själv-marknaden, ha ökat med ca 8 procent. Det finns goda förutsättningar för en volymtillväxt även 2021.
Fortsatt stigande bostadspriser och troligen ytterligare en sommar med sociala begränsningar kan påverka efterfrågan på byggmaterial. Ökningen blir sannolikt något svagare än 2020 och det kan finnas flera förklaringar.
Dels finns det risk för att tillgången på byggmaterial begränsas, dels har nog många husägare tidigarelagt aktiviteter under förra året. 2022 kan betyda en negativ rekyl för materialförsäljningen. Amorteringskraven träder åter i kraft under andra halvåret i år och det finns risk för stigande bostadsräntor. Sannolikt längtar många konsumenter efter att åter konsumera varor och tjänster som varit begränsade under pandemin.

Källa: NAVET Analytics

Navet Analytics redaktion
Navet Analytics redaktion

Nyheter

Kommunikativ videodörrklocka

Verisure utökar sitt produktsortiment för hemlarm med en smart videodörrklocka - Arlo Video Doorbell - ett digitalt dörröga med en tvåvägs mikrofon och högtalare som gör att man både kan se och tala med den som ringer på dörren även om man inte är hemma.

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

När de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under 2020 summeras, visar det sig att de regionala skillnaderna är stora. Bland storstadsregionerna är det Skåne som har utvecklats starkast, men sett till hela landet är det i Mellansverige som investeringarna har ökat kraftigast, det visar NAVET Analytics nya konjunkturrapport som presenteras i slutet av mars.