Nyheter

Golvbrunnar med tätning mot radon

Golvbrunnar med tätning mot radon
Furhoffs Rostfria kan nu leverera sina golvbrunnar med en fabriksmonterad tätning mot radon.

   
 För Furhoffs golvbrunnar med bottenutlopp är tätningen placerad på golvbrunnen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radongas från marken kan läcka in i byggnader genom den krympspringa som kan bildas runt golvbrunnen i samband med att betongen härdar. För att förhindra detta levererar Furhoffs nu sina golvbrunnar med en fabriksmonterad tätning som tillval.

Både botten- och sidoutlopp kan tätas
Tätningen kan användas för brunnar med bottenutlopp men även för brunnar med sidoutlopp. Då placeras tätningen på det anslutande avloppsröret. I båda fallen är det viktigt att hela brunnen och röret med radontätningen blir omkringgjuten med betong, betonar man från företaget.

Undertryck suger radon
När lufttrycket inomhus är lägre än i marken kan radon sugas in i huset genom otätheter i bottenplattan. Det kan exempelvis ske genom de krympspringor som uppstår mellan betongen och rörgenomföringar och vid golvbrunnar när betongen härdar.

 

Nyheter

Skottsäker vägg som monteras med pistol

2022-10-06
Gipsskivor

Knauf Danogips lanserar sin nya patenterade produkt Nail It Safety Skottsäker – en skottsäker lättvägg med samma motståndskraftiga resultat som tegel, plåt och betong. Byggsystemet kan monteras både i befintliga och nya byggnader och lokaler.

Krympande gör-det-självmarknad

Affärskonsulterna Navets kommande konjunkturrapport uppvisar ett bakslag för den sk Gds-marknaden. Hushållens inköp av byggmaterial, alltså Gör-det-själv-marknaden, fick ett uppsving under pandemin, något som kan avläsas i bygghandelns omsättningsökning under förra året.

Miljövarudeklarerade varselkläder

Fristads arbetar för att bli en alltmer hållbar leverantör av arbetskläder och presenterar nu den andra miljövarudeklarerade varselkollektionen tillverkad av hållbar 4-vägsstretch. Kollektionen är framtagen för yrkesgrupper inom väg, bygg & anläggning, transport och logistik.

Kantelement L-element FLEX i två delar

Kantelement i platta paket

Finja Betong lanserar L-element FLEX, ett L-format kantelement i två delar som levereras i platta paket till arbetsplatsen och monteras ihop på plats med not och spont-funktion. Konstruktionen med lös botten och rygg gör att de kan levereras omonterade i förpackningar som tar hälften så stor plats. Detta medför ökad samlastning vilket i sin tur ger en enklare lasthantering, färre transporter med minskade utsläpp och fraktkostnader som följd.

Betongfritt för väggar under mark

Betongfritt för väggar under mark

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Fall i hotellbyggandet

Det ser mörkt ut för hotellbyggandet i Sverige, menar affärskonsulterna Navet i sin kommande konjunkturrapport. Under första halvåret i år låg de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på en nivå som var nästan 30 procent lägre än vid samma period 2021.

Braskaminen för den digitala eran

Braskaminen för den digitala eran

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.