Nu introducerar NCC Roads vägräcken av horisontellt glidformsgjuten betong. De ska bli ett alternativ till traditionella vägräcken och vajerräcken.
Safetybaer glidformsgjuten mittbarriär för vägar är ett intressant alternativ till traditionella vägräcken, vajerräcken och förtillverkade betongbarriärer.
|
Kan ersätta vajerräcken
Den produkt som till en början är mest intressant för Sverige är profilen Safetybaer. Den kan exempelvis användas som mitträcke på motorvägar eller 2+1-vägar.
– Om man använder Safetybaer som mittbarriärer på motorvägar krävs ingen säkerhetszon mellan mötande körfält. Detta gör att totala vägbredden kan minskas med upp till 2,5 meter och därmed ge stora besparingar, säger Micael Johansson, som är arbetschef hos NCC Roads i Göteborg och ansvarig för introduktionen av profilbetong.
Gjuter 600 meter per dag
För gjutningen används banddrivna och självgående anläggningsmaskiner som innehåller en glidform. Arbetet börjar med att man lägger ut armering framför maskinen. Armeringen matas sedan in i maskinen samtidigt som betong fylls på från en betongbil. Under tiden som maskinen går framåt formas en kontinuerlig mittbarriär, samtidigt som betongen vibreras.
– Det är en snabb och produktionseffektiv metod, vilket gör att vi kan gjuta upp till 600 meter per dag. Det krävs inte heller något extra förarbete i marken, berättar Micael Johansson.
För en vanlig mittbarriär går det åt ungefär 350 liter betong per löpmeter, men mängden betong varierar med vilken profil som tillverkas.
Plastfibrer gör betongen seg
För att barriären ska bibehålla sin form, efter att glidformen passerat, tillsätts en stor mängd plastfibrer och tillsatser. Detta gör att betongen blir seg och möjlig att bearbeta. Ett annat resultat är att betongen blir motståndskraftig mot klorider och frostsprängning.
Premiärgjutning med norsk hjälp
Profilbetong är en teknik som använts i många år i USA, liksom i Syd- och Mellaneuropa. Nu när den kommit till Sverige, är det via Norge, där den har använts sedan 1982. Den första gjutningen med profilbetong i Sverige har gjorts i samarbete mellan NCC i Norge och NCC Roads i Göteborg. Då var det en stödmur som göts på Åby travbana i Mölndal utanför Göteborg. Tanken nu är att NCC Roads ska dra nytta av den norska personalens erfarenhet i ett fortsatt samarbete.