• Nyheter
  • Gipsskivan som är skonsam för både rygg och miljö

Nyheter

Gipsskivan som är skonsam för både rygg och miljö

Gipsskivan som är bra för både rygg och miljö
Gipsskivan Gyproc ErgoLite® är framtagen med främsta syfte att ge en förbättrad ergonomi men en nyligen utförd EPD visar att skivan även ger fördelar ur ett klimatperspektiv. Jämfört med företagets traditionella gipsskivor ger skivan upphov till 17 % lägre koldioxidutsläpp.

Gyproc ErgoLite® gipsskiva har en låg vikt som bidrar till en förbättrad ergonomi. Den låga vikten gör skivan lätt att hantera vid montering men även vid transport och försäljning. Gipsskivan är också enklare att skära och skruva i. 

Utöver att den låga vikten bidrar till en förbättrad ergonomi så ger den även fördelar ur klimatsynpunkt. Företaget har nyligen genomfört en livscykelanalys (LCA) i form av en tredjepartsgranskad EPD där produktens koldioxidutsläpp redovisas. Denna visar att tillverkningen och skivans uppbyggnad bidrar till 17 % lägre koldioxidutsläpp än vid tillverkning av företagets traditionella skivor. 

Egenskaper
Kantutförande: försänkt, kartongklädd långkant och rak, sågad kortkant.
Tjocklek: 12,5 mm.
Bredd: 900 mm.
Längd: 1 800 – 3 600 mm.
Vikt: 10,9 – 21,7 kg.
Vikt per m2: 6,7 kg/m2 (traditionell gipsskiva ca 9 kg/m2).

Skriven av Anna Göth

Lättviktsgipsskivan ErgoLite för väggar och tak, rumsavskiljare samt i brand- resp. ljudavskiljande konstruktioner
Lättviktsgipsskivan ErgoLite för väggar och tak, rumsavskiljare samt i brand- resp. ljudavskiljande konstruktioner
Gipsskivan som är skonsam för både rygg och miljö
Gipsskivan som är skonsam för både rygg och miljö

Nyheter

Kommunikativ videodörrklocka

Verisure utökar sitt produktsortiment för hemlarm med en smart videodörrklocka - Arlo Video Doorbell - ett digitalt dörröga med en tvåvägs mikrofon och högtalare som gör att man både kan se och tala med den som ringer på dörren även om man inte är hemma.

Byggmarknaden i Norden visade på stor motståndskraft

Trots sämre konjunktur med minskad BNP och svagare utveckling av bruttoinvesteringarna i de nordiska länderna, visade de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna på motståndskraft och i flera länder växte de till och med under 2020, det visar NAVET Analytics senaste konjunkturrapport för Norden.

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

När de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under 2020 summeras, visar det sig att de regionala skillnaderna är stora. Bland storstadsregionerna är det Skåne som har utvecklats starkast, men sett till hela landet är det i Mellansverige som investeringarna har ökat kraftigast, det visar NAVET Analytics nya konjunkturrapport som presenteras i slutet av mars.

Bosch Allt-i-ett linjelaser Atino

Allt-i-ett linjelaser

Bosch Atino är en linjelaser med ett integrerat måttband som gör att en person, på egen hand, enkelt kan mäta ut avstånd och få till en rät linje för upphängning av krokar, hyllor och tavlor utan hjälp av en ”tredje hand”.

Högsäsong för hemma-fixare

Gör-det-själv-sektorn fortsätter gynnas

Inställda utlandsresor, färre restaurangbesök och en ökad andel arbete från hemmet gynnade byggmaterialförsäljningen under 2020. I spåren av ökad husförsäljning och kraftigt stigande priser på småhus och fritidshus följde även en ökad aktivitet i gör-det-själv-sektorn, enligt Navet Analytics.