Nyheter

Gipsskiva med lägre vikt

Gipsskiva med lägre vikt
Norgips nya gipsskiva Light Board har ca 25 % lägre vikt än en traditionell gipsskiva. Den låga vikten ger bättre ergonomi för montören med både lättare lyft och snabbare montering.

Gipsskivan består av återvunna material och är tillverkad med en lättviktsteknologi som ger den luftiga egenskaper och låg vikt. Vikten har reducerats med ca 25 % jämfört med en traditionell gipsskiva och en skiva med formatet 900x2400 mm är ca 5,4 kg lättare.
Skivan har motsvarande egenskaper som en vanlig gipsskiva och har även goda brand- och ljudegenskaper. Den är godkänd i brandkonstruktioner upp till EI 60.

Skivan kan användas för invändiga väggar och tak vid både nybyggen och renoveringsprojekt, inklädnader samt brand- och ljudavskiljande konstruktioner. 

Den lätta vikten gör skivan ergonomisk att arbeta med, den är även lättare att skruva i, skära och bearbeta. 

Skivan är av Typ A enligt EN 520 och har försänkt kartongklädd långkant med kapad, rak kortkant.
Den är CE-märkt och finns registrerad i Basta och Byggvarubedömningen.

Gipsskivan har tjocklek 12,5 mm och finns i formaten 900×2400, 900×2500, 900×2700, 1200×2400, 1200×2500 och 1200×2700 mm. 
Vikten är 6,7 kg per m².

Uppgifter om övriga tekniska egenskaper finns på Norgips webbplats.

Skriven av Anna Göth

Norgips Light Board Produktblad
Norgips Light Board Produktblad

Nyheter

Betong av spannmålsskal

2022-05-25
Torrbetong

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.

Mobila pumpar som förflyttar stora vattenmassor

Etebra lanserar nu mobila och traktordrivna pumpar från den italienska leverantören Veneroni. Pumparna kan flytta vatten från kanaler för bevattning av jordbruksmark men även pumpa bort vatten vid översvämningar både inom jordbruket och i tätorter där det kan bli allvarliga konsekvenser när infrastrukturen blir drabbad.

Graco GX FF Cordless lackerar och målar i upp till 23 timmar på ett batteri

Batteridriven och bärbar färgspruta

Graco GX FF Cordless är en kompakt och sladdlös airless-spruta främst framtagen för ytbehandlingsentreprenörer som vill kunna arbeta var som helst, oavsett om det finns ström eller inte. Den lackerar och målar både platsbyggda snickeriarbeten som exempelvis kök och garderober samt köksluckor, paneler, dörrar och staket i upp till 23 timmar på ett och samma batteri.