• Nyheter
  • Framtidens fjärrmätningssystem i kompakt box

Nyheter

Framtidens fjärrmätningssystem i kompakt box

Framtidens fjärrmätningssystem i kompakt box
Nordtec Instrument AB gör fjärrmätningssystemet Celsicom Easy Connect känd på den svenska marknaden. Systemet ger full koll på härdningsprocesser i nygjuten betong, att klimatet är optimalt på byggarbetsplatsen och att uttorkningen av vattenskador går som planerat. Boxen installeras snabbt och mätdata skickas på egen frekvens via mobilnät till användarens mobila enhet.

Fjärrmätningssystem har hittills verkat ganska krävande för sina användare inom byggbranschen. Ofta ska installation av mätverktygen utföras av någon med specialutbildning och systemen har krävt avancerad teknik med tillhörande gateways. Systemen har även haft krav på tillförlitlig strömförsörjning och WiFi, vilket inte alltid finns på en byggarbetsplats.

Celsicom Easy Connect kräver inget av detta för att fungera, allt sköts enkelt genom en kompakt box med inbyggt SIM-kort. All mätdata skickas direkt och trådlöst från boxen till molntjänsten Celsiview med hjälp av tekniken Narrowband-Internet of Things (NB-IoT) på egen frekvens i Telias mobilnät. Detta minskar risken för driftstörningar eftersom det varken krävs strömförsörjning eller WiFi där mätboxen är installerad. 

Olika typer av boxar finns i utbudet beroende på ändamål för mätningen. Den grå boxen finns i sex olika modeller, med både interna sensorer och externa kabelgivare för temperatur och fuktmätning, till exempel vid fuktskador i kök och badrum. Den gula boxen är utvecklad för att mäta betongens hållfasthet och temperaturmätning för indikering när härdningen är färdig. Detta öppnar i sin tur upp för bättre tidsplanering på byggarbetsplatsen, till exempel när gjutformar ska rivas och på vilken nivå fukt- och torkklimatet generellt ligger.  

Boxen installeras enkelt och kräver inga specialkunskaper. Genom att scanna en QR-kod som finns inuti boxen loggar användaren in på ett konto för att namnge boxen och starta upp mätningen. Boxen placeras i den miljön som ska mätas och användaren håller sedan koll på mätdata som skickas via molntjänsten till mobil, surfplatta eller dator. 

Boxen drivs med AA-batterier som enligt leverantören behöver bytas efter cirka ett års full drift. Ett internt minne finns som kan lagra upp till ett dygns mätdata om driftsäkerheten skulle brista. Vid avvikande gränsvärden skickas ett larm via mail eller sms. Med andra ord, inga värdefulla byggdata riskerar att gå förlorad.

Celsicom Easy Connect har redan testats av företag som Skanska, Peab, NCC och Ocab med goda resultat. Systemet lämpar sig även bra inom industrin, fastighetsbranschen, vid skadeutredning och som kyl- och fryslarm. I Sverige distribueras Celsicom Easy Connect av Nordtec Instrument AB, specialister på mätteknik sedan 1976.


Skriven av Jenny Öhlund

Fjärrmätningssystem i kompakt box med inbyggt SIM-kort
Fjärrmätningssystem i kompakt box med inbyggt SIM-kort
TC603 för betongtemperatur och betonghållfasthet
TC603 för betongtemperatur och betonghållfasthet
Den kompakta box placeras i miljön som ska mätas
Den kompakta box placeras i miljön som ska mätas

Nyheter

Kommunikativ videodörrklocka

Verisure utökar sitt produktsortiment för hemlarm med en smart videodörrklocka - Arlo Video Doorbell - ett digitalt dörröga med en tvåvägs mikrofon och högtalare som gör att man både kan se och tala med den som ringer på dörren även om man inte är hemma.

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

Stora regionala skillnader på byggmarknaden 2020

När de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under 2020 summeras, visar det sig att de regionala skillnaderna är stora. Bland storstadsregionerna är det Skåne som har utvecklats starkast, men sett till hela landet är det i Mellansverige som investeringarna har ökat kraftigast, det visar NAVET Analytics nya konjunkturrapport som presenteras i slutet av mars.