• Nyheter
  • Förnyelsebehov av flerbostadshus byggda 1961-1975

Nyheter

Förnyelsebehov av flerbostadshus byggda 1961-1975

INGEN BILD
Tekniska installationer är högprioriterade vid renovering av miljonprogrammets bostäder, visar intervjuer av Industrifakta.

Industrifakta har nyligen avslutat en intervjustudie som analyserar prioriteringar, målsättning och strategier när det gäller renovering av rekordårens bostäder. När akuta behov av upprustning sammanfaller med krav på lägre driftkostnader kommer det troligen bli hård konkurrens mellan olika typer av åtgärder. Vilket påverkar inte minst byggmaterialindustrin. Vissa former av estetiska förnyelsebehov kan tvingas stå tillbaka för uppgraderingar av tekniska installationer.

Intervjuer med ett hundratal av de största privata och kommunägda fastighetsbolagen visar bland annat att närmare 7 av 10 intervjuade allmännyttiga bostadsbolag har behov av att uppgradera de tekniska installationerna. Särskilt VA- samt styr- och reglerinstallationer verkar ha hög prioritet. Hos de intervjuade allmännyttiga bostadsbolagen har tak, fönster och balkonger hög prioritet bland utvändiga byggnadsdelar. Det framkommer också att renovering av fönster verkar ha ungefär lika hög prioritet som utbyte hos de intervjuade bolagen.

Länk: www.industrifakta.se/pdfer/fornyelse_av_flerbostadshus.pdf
 

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.