Nyheter

Förnybar dispersionsfärg

Förnyelsebar dispersionsfärg
Som första färgtillverkare i Sverige har Caparol lanserat en dispersionsfärg baserad enbart på förnybart bindemedel. Färgen är avsedd för målning av tak och väggar inomhus.

IndekoGeo är en helmatt vägg- och takfärg för målning inomhus. Färgens bindemedel är utbytt från fossil till helt förnybar råvara. Färgen är vattenbaserad och fri från lösningsmedel.  

Vid framställning av bindemedlet i färgen är råvarorna till 100% utbytta mot förnybara råvaror genom en så kallad Biomassbalans-metod som är utvecklad av BASF och det tyska certifieringsinstitutet TÜV Süd.

Färgen är högtäckande och vid ommålning kan en strykning räcka beroende på underlag.

Eftersom färgen är lågemiterande, nästan luktfri samt har en kort torktid kan rummet snabbt tas i bruk efter målning. Lämpliga användningsområden kan vara exempelvis sjukhus, skolor, förskolor, hotell, restauranger, butiker, äldreboenden men även bostäder och offentliga lokaler.

Färgen finns i förpackningarna 5 och 12,5 liter. 

Den är dammtorr efter ca 1 timme och övermålningsbar efter ca 4 timmar vid 20 °C lufttemperatur.

Förbrukningen ligger på 8 till 10 m2/liter beroende på underlag.

VOC är mindre än 30 g/l och hamnar under EUs gränsvärde för denna produkt (Kat A/a): 30 g/l (2010) enligt 2004/42/EG.

IndekoGeo är den första i raden av förnybara dispersionsfärger från Caparol, planen är att lansera fler hållbara produkter över tid.

Skriven av Anna Göth

IndekoGeo förnybar färg
IndekoGeo förnybar färg

Nyheter

Terrazzo från Norden

Herrljunga Terrazzos nya kollektion av platsgjuten terrazzo fokuserar på hållbarhet med lokala eller regionala material från Norden. Nordic Collection finns i flera kulörställningar och stensorter och kan bland annat användas som beläggning på golv i offentliga miljöer och i utomhusmiljöer.

Cembrit lanserar Patina Rough

2019-03-15
Skivor

Nu lanseras Cembrit Patina Rough en ny fasadskiva med sandblästrad yta i fibercement. Skivan har en yta med lite grövre struktur, vilket gör att fasaden förändras under dagens lopp tack vare skuggningar i fasaden.

Vertikal akustikbaffel

Ecophon Solo™ Baffle Wall är en ny akustisk lösning för väggar som är speciellt lämplig när man vill dämpa och hindra störande ljud från att sprida sig i rum med stora volymer, exempelvis i atrium, hotellobbys och vänthallar. Bafflarna finns i olika storlekar och kulörer som kan kombineras till en design anpassad efter aktuellt projekt.

Bred nedgång för byggandet 2018

Bred nedgång för byggandet 2018

Enligt Industrifaktas löpande konjunkturbevakning minskade byggandet under förra året. Analysföretaget beräknar att det samlade värdet av påbörjade husbyggnadsinvesteringar minskade med 8 procent under 2018 jämfört med 2017.

Håll koll på snöbelastningen

Håll koll på snöbelastningen

Ruuki Roof Sensor är ett nytt sensorsystem anpassat för Ruukkis bärande takplåt. Sensorsystemet övervakar mängden snö på taket och skickar ut en varning när belastningen blir för stor och snön behöver skottas bort.

DTILE rundat kakel ger nya designmöjligheter

2019-03-08
Kakel

Svenska kakel har blivit återförsäljare för den holländska kakelserien DTILE. En serie rundat kakel med tre grundformer som gör det lätt att designa nya miljöer för kök, badrum, kaféer och affärer.