Nyheter

Formex visar nya trender

Trendrestauranten på Formex Autumn 2016. Foto: August Eriksson
Förra veckan 24-27 augusti gick Formex, Norden största fackmässa inom inredningsdesign och presentartiklar, av stapeln på Stockholmsmässan. Vi på Byggkatalogen var där för att spana in materialtrender och nytt inom branschen. Nästan 1000 utsällare ställde ut i alla mässans hallar. Dessutom har man några separatutställningar som pågår, bland annat "Breaking through convension" och "Nordic Buzz".

Till Formex kommer inredningsbranschen för att göra höstens inköp, se de senaste trenderna, inspireras och mötas. Höstens trendtema är Nordic Me, som fokuserar på medvetenhet om hur vi vill leva och hur vi gör våra val. Det nordiska märktes genom att färgskalan var rätt dov och materialvalen väldigt naturliga, och det fanns ett ganska litet utrymme för nytänk inom materialsidan, utan fokus låg på trä, glas, textil och betong. När det gäller miljömedvetenheten är den mer synlig inom inredningsdesign, och det finns många utställare som är medvetna inom både materialval och återbruk, men är rätt otydlig inom present- och utsmyckningssidan. 

De utställningar som pågick under Formex Autumn 2016 var intressanta och visade på nya trenderna och presenterade unga designers.

Breaking through convention - Temautställning
Arkitekturbyrån Codesign har fått uppdraget att gestalta Formex trendtema Nordic Me i en utställning på Stockholmsmässans entrétorg. Med konceptet ”Breaking through convention” tolkar de temat genom att titta på stereotypa uppfattningar om Norden. Utställningen tar avstamp i den nordiska naturens former och fenomen.

Formex NOVA – årets nordiska formgivare
Designpriset Formex Nova som främjar god, nordisk design skapad av en relativt oetablerad formgivare inom den nordiska inredningsbranschen. I år gick priset till Nick Ross från Sverige. Motiveringen löd: Han arbetar metodiskt med material och form, och visar en osviklig känsla för gestaltning. Volymerna är välavvägda och språket personligt, ofta med en humoristisk twist och en historisk referens. Samtidigt som han utmanar traditionellt estetiska och ekonomiska värden med en befriande respektlöshet.

Trendrestauranten
Inredningsstylisten Tina Hellberg har fått uppdraget att gestalta Formex Trendrestaurant utifrån höstens tre trender, Shape of things, Authenticity och Sensory. I Tinas tolkning av höstens trender vill hon visa olika material och färgkombinationer som fungerar bra i inredning. I höst gästspelar även Leif Mannerström med en favoriträtt. 

Nordic Buzz på Formex
Victoriahallen gästas av Nordic Buzz – New Creative Business, som är ett projekt för entreprenörer inom de kreativa näringarna. Projektet görs i samarbete mellan Danmark, Finland och Sverige och genomförs för tredje gången, men för första gången i Sverige. I år ligger fokus på hållbara produkter och affärsidéer.Sammanlagt deltar 68 utvalda designer. 

Ny design för Young Designers
Till höstens Formex får området för unga, oetablerade talanger – Young Designers - ny layout och gestaltning. Bakom den nya utformningen står designern och arkitekten Mattias Stenberg.

Skriven av Malena Beijer

Formex Autumn 2016 tema: Nordic Me
Formex Autumn 2016 tema: Nordic Me
Pall gjord av spillvirke. Foto: August Eriksson
Pall gjord av spillvirke. Foto: August Eriksson

Nyheter

Multifunktionellt fogband för lufttäta fönsterfogar

2021-06-16
Fogband

illbrucks nya svällande fogband TP654 illmod Trio 1050 har en unik vågstruktur som ger en absolut lufttät kontakt mellan vägg och fönsterkarm. Fogbandet har även ljudisolerande egenskaper, är regnsäkert samtidigt som det variabla fuktighetsskiktet tillåter utsläpp av ånga.

Signaler på en vändning för lokalbyggandet

I NAVET Analytics månadsindikatorer, Marknadssignaler & Prognoser, kommer nu tidiga signaler på att det kan komma att ske en vändning i nyproduktionen av privata lokaler. Den kraftiga nedgången i konjunkturen i kombination med pandemins effekter i form av en ökad andel distansarbete och e-handel, har drabbat det privata lokalbyggandet hårt.

Guide 3304 ENVI™ - arbetshandskar av sockerbetor

Arbetshandskar av sockerbetor

Guide Gloves hållbarhetskoncept Environmental Initiative ENVI™ är i ständig utveckling och har nu tagit fram Guide 3304, en tunn, sömlös och Öko-Tex godkänd arbetshandske producerad av stärkelse från sockerbetor med liner av glukosfiber.

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Ta tillvara på det värdefulla regnvattnet

Med Fann Regnvattentank kan fastighetsägare på ett enkelt sätt minska sin förbrukning av dricksvatten och bidra till en mer hållbar vattenanvändning. Via takavvattningen leds regnvattnet till den nedgrävda tanken och kan sedan nyttjas med en ansluten trädgårdsslang.