Vi utför underhåll av Byggkatalogen.se vilket kan påverka sökresultatet. Vi beklagar störningen och hoppas det ska påverka dig så lite som möjligt!

Nyheter

Formex visar nya trender

Trendrestauranten på Formex Autumn 2016. Foto: August Eriksson
2016-08-29
Förra veckan 24-27 augusti gick Formex, Norden största fackmässa inom inredningsdesign och presentartiklar, av stapeln på Stockholmsmässan. Vi på Byggkatalogen var där för att spana in materialtrender och nytt inom branschen. Nästan 1000 utsällare ställde ut i alla mässans hallar. Dessutom har man några separatutställningar som pågår, bland annat "Breaking through convension" och "Nordic Buzz".

Till Formex kommer inredningsbranschen för att göra höstens inköp, se de senaste trenderna, inspireras och mötas. Höstens trendtema är Nordic Me, som fokuserar på medvetenhet om hur vi vill leva och hur vi gör våra val. Det nordiska märktes genom att färgskalan var rätt dov och materialvalen väldigt naturliga, och det fanns ett ganska litet utrymme för nytänk inom materialsidan, utan fokus låg på trä, glas, textil och betong. När det gäller miljömedvetenheten är den mer synlig inom inredningsdesign, och det finns många utställare som är medvetna inom både materialval och återbruk, men är rätt otydlig inom present- och utsmyckningssidan. 

De utställningar som pågick under Formex Autumn 2016 var intressanta och visade på nya trenderna och presenterade unga designers.

Breaking through convention - Temautställning
Arkitekturbyrån Codesign har fått uppdraget att gestalta Formex trendtema Nordic Me i en utställning på Stockholmsmässans entrétorg. Med konceptet ”Breaking through convention” tolkar de temat genom att titta på stereotypa uppfattningar om Norden. Utställningen tar avstamp i den nordiska naturens former och fenomen.

Formex NOVA – årets nordiska formgivare
Designpriset Formex Nova som främjar god, nordisk design skapad av en relativt oetablerad formgivare inom den nordiska inredningsbranschen. I år gick priset till Nick Ross från Sverige. Motiveringen löd: Han arbetar metodiskt med material och form, och visar en osviklig känsla för gestaltning. Volymerna är välavvägda och språket personligt, ofta med en humoristisk twist och en historisk referens. Samtidigt som han utmanar traditionellt estetiska och ekonomiska värden med en befriande respektlöshet.

Trendrestauranten
Inredningsstylisten Tina Hellberg har fått uppdraget att gestalta Formex Trendrestaurant utifrån höstens tre trender, Shape of things, Authenticity och Sensory. I Tinas tolkning av höstens trender vill hon visa olika material och färgkombinationer som fungerar bra i inredning. I höst gästspelar även Leif Mannerström med en favoriträtt. 

Nordic Buzz på Formex
Victoriahallen gästas av Nordic Buzz – New Creative Business, som är ett projekt för entreprenörer inom de kreativa näringarna. Projektet görs i samarbete mellan Danmark, Finland och Sverige och genomförs för tredje gången, men för första gången i Sverige. I år ligger fokus på hållbara produkter och affärsidéer.Sammanlagt deltar 68 utvalda designer. 

Ny design för Young Designers
Till höstens Formex får området för unga, oetablerade talanger – Young Designers - ny layout och gestaltning. Bakom den nya utformningen står designern och arkitekten Mattias Stenberg.

Skriven av Malena Beijer

Formex Autumn 2016 tema: Nordic Me
Formex Autumn 2016 tema: Nordic Me
Pall gjord av spillvirke. Foto: August Eriksson
Pall gjord av spillvirke. Foto: August Eriksson

Nyheter

Kombinationsbruk med permanent kolsänka

2023-02-01
Murbruk

Finja Betongs gröna Eco-linje utökas nu med ytterligare en byggprodukt - Mur- & Putsbruk B ECO, ett torrbruk med en inbyggd och livslång kolsänka i form av biokol som motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären.

Kraftfullt grepp med Carbonhand®

Personer som drabbas av nedsatt handfunktion får ofta svårt att fortsätta utföra sitt arbete på ett självständigt sätt efter en rehabilitering. Bioservo har därför utvecklat ett nytt hjälpmedel med den kraftförstärkande handsken Carbonhand®.

Murblock Bas ECO oisolerat lättklinkerblock med inbyggt biokol

Lättklinkerblock med inbyggd kolsänka

Finja Betong fortsätter att producera klimatpositiva byggprodukter i sin gröna Eco-linje. Nu senast lanserades det spårade lättklinkerblocket Murblock Bas ECO med en permanent CO₂-sänka* i form av biokol som varar hela produktens livstid.