Nyheter

Formad folie ger täta hörn

Formad folie ger täta hörn
2008-11-20
Isover Vario Tight Tec är en nyutvecklad folie för hörn i byggnaders klimatskärm. Där ska den förenkla monteringen och ge lufttäta skarvar.

      
 

Isover Vario Tight Tec X är en folie för lufttätning av hörn i klimatskärmen. Folien viks upp och appliceras med hjälp av streckade linjer som läggs mot hörnets vinkel. Därefter tejpas skarvarna.

 

 

 

Vi bygger alltmer energisnåla hus med höga krav på  lufttäthet. Därför blir det allt viktigare med en klimatskärm som är tät in i minsta detalj. Isovers nya produkt, Vario Tight Tec, är utvecklad för att göra det enklare att täta hörn i klimatskärmens ångbroms eller ångspärr. Den är framför allt avsedd för anslutningar mellan yttervägg och fönster eller dörr, samt innerhörn mellan yttervägg och tak eller golv.
– Vario Tight Tec är en del i vårt lufttätningssystem. Med den går det att täta klimatskärmens hörn extra noga, säger Birgitta Rydén som är utvecklingsingenjör på Isover. Hörnen är annars en svag punkt där det är svårt och tidsödande att göra lufttätt.


Enkel montering
Produkten levereras som dubbelvikta ark med en svetsad sida. Med hjälp av svetsen skapas ett färdigformat hörn när folien viks upp. Folien har även streckade linjer som markerar hur den ska placeras mot hörnets vinkel. Folien har då tillräcklig storlek för att ge den rekommenderade överlappningen på 150 millimeter. Därefter kan skarvarna tejpas.

För både inner- och ytterhörn
Produkten finns i varianterna X och I, som är formade för ytter- respektive innerhörn. Folien som består av ljusblå polyeten har en åldersbeständighet på 50 år och ånggenomgångsmotståndet anges till 2,0 x 106 s/m.
Produkten levereras i kartong med 60 färdigformade folier.
I Isovers system Vario ingår även andra produkter för tätning av husets klimatskärm, exempelvis stosar för rörgenomföringar, syllmembran och olika tejper.

 

Nyheter

Betongfritt för väggar under mark

2022-09-26
Väggelement

Koljern Nordic AB har utvecklat prefabricerade element för konstruktion under mark. Systemet bygger på stål och Foamglas® med särskilda egenskaper som skyddar mot fukt, skadedjur och är brandsäkert. Det håller dessutom lägre klimatavtryck än traditionell betong och kan återanvändas och återvinnas.

Braskaminen för den digitala eran

2022-09-23
Braskaminer

Contura Connect 556 är en innovativ braskamin som reglerar lufttillförseln via en app som ger full kontroll över olika funktioner och meddelar till exempel när det är dags att lägga in mer ved. Kaminen bidrar till eldning på ett så gynnsamt sätt som möjligt för både hem och miljö.

Uppkopplad radiatortermostat kan sänka elräkningen

Schneider Electric utökar sitt smarta hemsystem Wiser med en uppkopplad radiatortermostat för vattenburna element. Via Wiser by SE-appen kan man schemalägga sin uppvärmning samt styra värmen rum för rum och därigenom effektivisera energiförbrukningen i hemmet med upp till 19 procent.

The Box underlättar tapetseringen

The Box underlättar tapetseringen

The Box är en ny typ av låda för tapetrullar som tagits fram för att underlättar arbetet med tapetsering genom att hålla tapetrullen på plats och skydda den från yttre åverkan. Utformningen av lådan förhindrar att tapeten rullar upp på väggen, även då rullen nått sitt slut.

Badrumsprodukter av sand

Badrumsprodukter av sand

Det tyska företaget Sandhelden har i samarbete med olika designers tagit fram produkter för badrum, producerade av kvartssand i 3D-printer. Produkterna är karaktäristiskt utformade med referenser till bland annat naturen, rymden och mytologin med avsikt att hamna i blickfånget.

Sila Dammkåpa leder dammet in i luftrenaren

Leder dammet in i luftrenaren

Sila AB designar, tillverkar och säljer luftrenare för bygg- och saneringsbranschen och har nu skapat Dammkåpa, ett tillbehör som på ett enkelt sätt leder dammet vid mixning av torrbruk in i luftrenaren och förhindrar onödig dammspridning på byggarbetsplatsen.