• Nyheter
  • Fördröjd inbromsning för gör-det-själv-marknaden

Nyheter

Fördröjd inbromsning för gör-det-själv-marknaden

Foto: Anders Wester
Industrifakta bedömer att byggmaterialvärdet för G-D-S-marknaden ökade med hela 7 procent under 2015.

Den starka tillväxten beror på faktorer som fortsatt stigande bostadspriser, extremt låga bostadsräntor och stigande sysselsättning. Att amorteringskraven på nya bostadslån sjösätts under 2016 kan också ha påverkat många husägare att tidigarelägga renovering och tillbyggnad, innan kraven skärps. Denna effekt väntas spilla över även i år eftersom bristen på hantverkare under 2015 har lett till att många hushåll inte hunnit genomföra de åtgärder som varit planerade.

Prognosen för gör-det-självmarknaden 2016-2017 visar emellertid på en tydlig inbromsning. Man ska dock komma ihåg att ökningen var kraftig förra året och att inbromsningen sker från en hög nivå. Den låga räntan väntas bestå ytterligare en tid, ROT-avdraget är kvar i bantad version och med växande ekonomi och stigande sysselsättning finns det fog för att tro på en mjuklandning för G-D-S-volymen.

Källa: Industrifakta AB

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.