• Nyheter
  • Fördröjd inbromsning för gör-det-själv-marknaden

Nyheter

Fördröjd inbromsning för gör-det-själv-marknaden

Foto: Anders Wester
Industrifakta bedömer att byggmaterialvärdet för G-D-S-marknaden ökade med hela 7 procent under 2015.

Den starka tillväxten beror på faktorer som fortsatt stigande bostadspriser, extremt låga bostadsräntor och stigande sysselsättning. Att amorteringskraven på nya bostadslån sjösätts under 2016 kan också ha påverkat många husägare att tidigarelägga renovering och tillbyggnad, innan kraven skärps. Denna effekt väntas spilla över även i år eftersom bristen på hantverkare under 2015 har lett till att många hushåll inte hunnit genomföra de åtgärder som varit planerade.

Prognosen för gör-det-självmarknaden 2016-2017 visar emellertid på en tydlig inbromsning. Man ska dock komma ihåg att ökningen var kraftig förra året och att inbromsningen sker från en hög nivå. Den låga räntan väntas bestå ytterligare en tid, ROT-avdraget är kvar i bantad version och med växande ekonomi och stigande sysselsättning finns det fog för att tro på en mjuklandning för G-D-S-volymen.

Källa: Industrifakta AB

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

Ren roller på ett drag

Ren roller på ett drag

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.