• Nyheter
  • Fönsterfilm som maximerar dagsljuset

Nyheter

Fönsterfilm som maximerar dagsljuset

Fönsterfilm som maximerar dagsljuset
SerraGlaze® är en tunn akrylfilm med många mikroskopiska prismor som vinklar om ljuset. Filmen som är klar monteras direkt på fönsterglaset. Ser man ut genom glaset ser det nästan ut som vanligt, samtidigt som dagsljuset vinklas upp i innertaket för att sedan behagligt lysa längre in i rummet.

En förbättrad ljuskomfort ger flera fördelar bl a minskat energibehov, förbättrad prestation hos människorna i rummet och minskat underhåll. Dagsljusets positiva påverkan på hälsan psykiskt och fysiskt finns dokumenterat i undersökningar från hela världen. SerraGlaze® är ett enkelt och effektivt sätt att förbättra ljusmiljön i både befintligt och nybyggt byggnadsbestånd. Dagsljuset i ett vanligt fönster kan ge 50 gånger mer ljus nära fönstret än 9 meter därifrån. SerraGlaze® omfördelar dagsljuset, vilket minskar den stora mängden ljus nära fönstret och omdirigerar det längre in i rummet. Resultatet är reducerad bländning och mer dagsljus längre in i rummet.

SerraGlaze® är gjord i PMMA (akryl) och utvecklad av det Brittisk Amerikanska bolaget Serrasolar inc. Filmen monteras på övre delen av ett glas eller på övre fönstret i ett glasparti. Filmen kan monteras i fönsterfabrik eller monteras på redan installerade fönster.

Skriven av Malena Beijer


.
.
.
.

Nyheter

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Följsamt förband vid storm och jordskalv

2023-03-16
Byggbeslag

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbent av torvfiber

Ljudabsorbenten Sound Of Silence från Okko Design är en akustisk väggpanel med eget konstnärligt uttryck designad av Ingegerd Råman. Panelerna är tillverkade av torvfiber som hämtas direkt från naturen med goda ljudabsorberande egenskaper.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

2023-03-14
Limträ

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

Möbler för utomhuskontoret - The Bug, Fotograf Robert Johansson

Möbler för utomhuskontoret

Att som kontorsarbetare sitta inne en solig dag och längta ut kan de flesta känna igen sig i. Lovisa of Sweden har löst det genom att skapa väderskyddande och ljuddämpande kontorsmöbler av svenskt trä och återvunnet stål för placering utomhus.