• Nyheter
  • Fönster för tuffa väderförhållanden

Nyheter

Fönster för tuffa väderförhållanden

Fönster för tuffa väderföthållanden
Westcoast windows fönster består av en yttre del av aluminium och en inre del av trä. En konstruktion som klarar hårda väderförhållanden och därmed ger lång livslängd åt fönstret.

Till skillnad från vanliga aluminiumbeklädda träfönster så består hela den yttre delen av fönstret av aluminium på Westcoast windows fönster. Aluminiumet är ytbehandlat och pulverlackat i RAL 9010 (70glans), vilket ger en smutsavvisande yta som är UV-stabil och väderbeständig. Ytterligare 11 kulörer kan väljas i sortimentet. Företaget erbjuder flera glasvarianter beträffande U-värde, ljudegenskaper och solskydds-, säkerhets- och brandskyddsglas. 3-glasfönster finns med U-värde från 0,8. Glasningslisten kan erbjudas både i svart och grått.

Den inre delen av fönstet är tillverkad i kvistfri furu med en hög densitet på 550 kg/m3 (P-märkeskrav 450 kg/m3). Ingen rötskyddsbehandling av träet behövs. Standardleverans är vitmålad WCW 10 (NCS S 0502-Y). Kombinationen av trä och aluminium ger en lång livslängd och kräver minimalt med underhåll. 

Aluminium och trä förenas genom butylmassa och spikförband. Det bildar en konstruktion med maximal diffusionstäthet och formstabilitet, som förhindrar fukt från att tränga in i fönsterkonstruktionen. Aluminiumkonstruktionen har dräneringshål som leder effektivt bort ansamlad fukt ut på fönsterblecket och eliminerar därmed risken för rötangrepp. Profilen har ett utvändigt spår runt om för infästning av bleck och plåtar som förenklar en tät anslutning mot väggkonstruktionen.
 
Westcoast windows finns i tre serier:

Antik fönster med traditionellt utseende, stilenliga fönster som bidrar till att ge huset önskad karaktär. Ger en gammaldags atmosfär då insidan är försedd med antik profilering på både båge och karm, och de sidohängda fönstren är försedda med haspar och stormkrok. Går att komplettera med poster och/eller spröjs för att förstärka känslan av en annan tid.

Classic är klassiska svenska fönster, med många möjligheter att anpassa efter kundens önskemål.  Det går även att kombinera fasta och öppningsbara fönster i en och samma karm. Beslagen är starka och tål en bågvikt upp till hela 80 kg. Eftersom beslagen är dolda påverkas inte designen på utsidan. Spanjoletten är en flerkolvsspanjolett vilket fördelar stängningstrycket maximalt. Karmdjupet är som standard 100 mm men kan även levereras i 115 mm.

Design passar för den moderna arkitekturen med sina enkla och funkisinspirerade linjer. En tjockare glaskassett gör att fönstret ligger mer i linje med övriga fasaden och skapar ett visuellt slätare utseende. Det ger även ett lägre U-värde än på övriga serier. Går att måttanpassa så det passar kunden.

Skriven av Harald Holm och Malena Beijer

Antik
Antik
Classic
Classic
Design
Design

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.