Vi utökar databasen med fler företag, under tiden kan vissa funktioner påverkas. Vi hoppas detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Flytbrygga för tömning av båtens septiktank

Nyheter

Flytbrygga för tömning av båtens septiktank

Flytbrygga för tömning av båtens septiktank
Rti-Septi är en flytande sugtömningsstation som ska förenkla tömningen av fritidsbåtars septiktankar. Därmed ska antalet tömningar i sjön kunna minska.

Från Pontoner.se/ Fa: Christer Ulfvengren kommer en flytbrygga med inbyggd septiktank, som ska fungera som en slam- och latrin-sugtömningsstation för fritidsbåtars septiktank. Själva tömningen görs med en handpump direkt in i bryggan och tar bara några minuter. Bryggan uppges vara stabil och enkel att använda och flera båtar kan använda den samtidigt.
Flytbryggan kan ligga förankrad i en hamn året runt. Den kan även placeras som förlängning av befintlig brygga eller ligga på svaj.

Stabil och säker funktion

Flytbryggan är 3 gånger 12 meter och väger 3,4 ton, något som ska ge den tillräcklig stabilitet och säkerhet. Bryggan har en inbyggd septiktank av HD-polyeten, som rymmer upp till 6 kubikmeter. För att ge säker funktion är den försedd med två mekaniska sanitets-handpumpar. Tömning av bryggan görs med servicebåt eller slamsugningsfordon.
Bryggan levereras som standard med ett trädäck av sibirisk lärk eller tryckimpregnerat virke.

Även politisk vilja finns

Vid Båttinget 2010 på Stockholmsmässan i Älvsjö uttryckte miljöminister Andreas Carlgren vikten av att förutsättningar för ett renare hav. Bland annat menade ministern att toalettavfall inte ska ut i sjön. Istället ska det omhändertas, dels från fartyg men också från fritidsbåtar.

Nyheter

Nya blandarfästen anpassade för nya branschregler

Under våren kommer Mora Armatur löpande lansera nya blandarfästen och anslutningskopplingar som är anpassade efter de nya Branschreglerna för säker vatteninstallation som började gälla den 1 januari 2021. Produkterna kommer i samband med uppdateringen även få en ny stilren och sober design som kommer finnas i sex olika nyanser.

Byggbranschens första växtbaserade luft- och ångspärr

2021-01-18
Plastfolie

Som ett initiativ till att minska sin miljöpåverkan har T-Emballage Bygg tagit fram en luft- och ångspärrande byggfolie av växtbaserat material, T-Tät Standard BIO. Materialet I’m green™ Polyeten används redan utbrett i ett antal andra branscher och T-Emballage Bygg är nu först ut i byggbranschen.

Giftfritt, tillgänglighetsanpassat fallskydd

2021-01-15
Fallunderlag

ECOSAFE² är ett svenskutvecklat fallskydd för lekplatser, skolgårdar m m som är både tillgänglighetsanpassat och fritt från farliga kemikalier. Fallskyddet är bedömt av Byggvarubedömningen och Sunda Hus samt listat i Svanens Husproduktportal, vilket gör att det kan användas vid Svanenmärkt byggande.

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

Summering 2020 - Många olikheter med tidigare ekonomiska kriser

NAVET Analytics, som arbetar med löpande omvärldsanalyser och konjunkturbevakning med fokus på bygg- och fastighetsmarknaden, reflekterar kring krisåret 2020 och effekterna när det gäller investeringar och marknadsförutsättningar. På många sätt skilde sig utvecklingen på bygg- och fastighetsmarknaden jämfört med tidigare ekonomiska kriser och det går att hitta förklaringar i såväl krisens ursprung som vilka kundgrupper krisen främst berör.