Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Flerbostadshusen från 1980- och -90-talen nästa renoveringsboom?

Nyheter

Flerbostadshusen från 1980- och -90-talen nästa renoveringsboom?

Flerbostadshusen från 1990-talet. Foto: Harald Holm
En kommande renoveringsboom kan skönjas i hus byggda på 80- och 90-talet

När det gäller behov av renovering och underhåll av bostäder, hamnar ofta fokus i media på de flerbostadshus som byggdes under perioden 1961-1975. Detta bestånd, som vanligtvis kallas för Rekordårens byggande, består av närmare 870 000 lägenheter i flerbostadshus och har stora behov av åtgärder. Samtidigt går det att skönja en kommande renoveringsboom, som dock omfattar avsevärt färre lägenheter än Rekordårens byggande. Närmare 200 000 lägenheter i flerbostadshus byggdes under den förra högkonjunkturen i slutet av 1980-talet och början av -90-talet. Dessa lägenheter närmar sig nu 30-års åldern, då det är dags att börja se över både byggnadstekniska behov och installationer.

Analysföretaget Industrifakta menar att 1990-talets bostäder står inför flera större åtgärdsbehov och hänvisar till en undersökning som företaget gjorde med bostadsbolag under hösten 2017. De räknar med att det tidiga 90-talets bestånd kommer att behöva göra en hel del teknisk energieffektivisering av värme- och ventilationsinstallationer. Troligen behöver man också se över funktioner i våtrum och badrum med hänsyn till att den tekniska livslängden på både material och funktioner börjar gå mot sitt slut. Med hänsyn till att det kvarstår så mycket att göra i Rekordårens bostäder, är det rimligt att förvänta sig att man kommer att gå varsamt fram med åtgärderna och att fokus kommer att hamna på energieffektivisering och akuta behov.

Källa Industrifakta AB

Industrifakta
Industrifakta

Nyheter

Vi uppgraderar

2020-09-18
Redaktionen

Den 19 och 20 september kommer vi genomföra servicearbeten och uppgraderingar i våra system inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se.

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.