Den 19 och 20 september genomför vi servicearbeten och uppgraderingar inför lanseringen av den nya hemsidan för byggtjanst.se. Vi gör allt för att detta ska påverka dig så lite som möjligt!
  • Nyheter
  • Fler utvecklar koncept för kostnadseffektiva flerbostadshus

Nyheter

Fler utvecklar koncept för kostnadseffektiva flerbostadshus

INGEN BILD
Satsningar på prefabricerade system och industriellt tänkande i arbetsprocessen ska höja kostnadseffektiviten i bostadsbyggandet.

Flera av de stora aktörerna på bostadsmarknaden verkar vara medvetna om kostnadsproblematiken och utvecklar nu nya koncept för kostnadseffektiva bostäder. Man satsar både på prefabricerade system och ett mer industriellt tänkande i arbetsprocessen.

Byggprocessen behöver effektiviseras

En aktuell studie från Industrifakta visar att det går att sänka produktionskostnaden för nya flerbostadshus med 15-20 procent enligt erfarenheter från större byggherrar och entreprenörer. Detta kräver dock en effektivisering i alla delar av byggprocessen från markförvärv till förvaltning.

Söker nya vägar

Från 2000 till 2009 ökade byggnadskostnaderna för flerbostadshus med cirka 40 procent. Samtidigt ökade produktionskostnaden med cirka 70 procent genom framför allt snabbt stigande markpriser. När nu allt fler unga och äldre hushåll behöver bostad måste man hitta nya vägar för att begränsa kostnadsutvecklingen.

 

 

Källa: Industrifakta, marknadsstudie "Kostnadseffektiv nyproduktion av flerbostadshus"

Nyheter

LED-paneler med individuell rörelsesensor

LEDsystem Scandinavia har utvecklat sin LED panel med en inbyggd mikrovågssensor som fungerar som både rörelse- och ljussensor. Den tunna panelen är avsedd för montering inomhus i undertak i korridorer, klassrum och på arbetsplatser där man vill ha en energisnål belysning utan flimmer, IR- eller UV-strålning.

Ren roller på ett drag

2020-09-15
Måleriverktyg

Osmo Rollerskrapa är en ny typ av skrapa för rengöring av rollers. Med skrapans metallring kan t ex färg och hårdvaxolja som blivit kvar i rollern efter användning tas bort i ett enda drag.

Effektiv vattenbesparing

Effektiv vattenbesparing

Genom att skapa en fin dimma av vattendroppar kan strålsamlaren Altered:Nozzle Dual Flow Pro begränsa vattenflödet med upp till 98% samtidigt som händer, disk och annat rengörs lika effektivt som vanligt.

Pappersreglar av klimatsmart massa

Wood Tube är klimatsmarta och lätthanterliga reglar av papper för bland annat byggnation av innerväggar och möbelstommar. Den patenterade tillverkningstekniken ger starka men lätta pappersreglar som både är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än reglar av plåt.