Nyheter

Fasadrengöring utan kemikalier

Fasadrengöring utan kemikalier
Servicestaden AB i Linköping utför miljövänlig fasadrengöring med den kemikaliefria metoden Qlean Surface, som bygger på tvättning med ultrarent vatten.

      
 

Qlean Surface är en kemikaliefri rengöringsmetod som bygger på tvättning med ultrarent vatten under lågt tryck.

 

Metoden innebär att kallt, absolut rent vatten sprutas på fasaden under lågt tryck, cirka 1,5 bar, vilket gör att smutsen rinner av, utan att skapa ränder. Ingen mekanisk bearbetning krävs och heller inget för- eller efterarbete.
Metoden är utprovad för underlag i trä, glas och plåt, men också för puts, natursten, tegel och betong.


Ultrarent vatten löser fett

Inga kemikalier behöver användas i rengöringsmetoden.
– I stället använder vi filtrerat vatten som blir 20 gånger renare än destillerat vatten. Reningen tar bort salter, mineraler, tungmetaller och vi får även i slutänden ett avgasat vatten som löser smuts och fett, säger Petra Hammarstedt, vd på Servicestaden AB.

Torkar snabbt
Eftersom vattnet appliceras under lågt tryck tränger det inte in i trä eller sprickor i materialet. Därför är torktiden såpass kort som maximalt två dagar. Något som kan jämföras med minst en vecka för en högtryckstvättad fasad.
– I princip kan fasaden målas direkt efter tvätt. Här finns tidsvinster att göra. Ställningen behöver inte stå en vecka under torktiden och kosta pengar, säger Petra Hammarstedt.

Tystare för boende
Företaget använder sig enbart av eldrivna aggregat som är tystare än dieselaggregat och dessutom inte orsakar något spill. För de boende är metoden med lågt tryck dessutom tystare än högtyckstvätt, särskilt på plåtfasader.

 

Nyheter

El-lock - dekorativa doslock med älghuvud och klättrande apa på vägg

Dekorativa doslock

Fredrik Ödman är en svensk multikonstnär som tagit fram El-lock - 3D-printade, dekorativa lock som placeras över gamla eller befintliga doslock. 3D-tekniken låter endast Fredriks fantasi sätta gränser för vilka motiv som kan dekorera tak och väggar i både privata hem och offentliga miljöer.

Badkar i olika kulörer

Mora Armatur har lanserat en ny designkollektion, Mora X Collection, som gör det möjligt för kunden att fritt välja kulör på sitt badkar och tvättställ. Den nya kollektionen finns i en mängd av olika färger, material och former, från klassisk och modern stil för privata såväl som offentliga miljöer. Produkterna gör det lättare att ta ut svängarna i kulören i badrummet.

ExoActive aktivt exoskelett med batteridriven stödeffekt

Aktivt exoskelett med batteridriven stödeffekt

Många professionella hantverkare har flera arbetsmoment som innebär ansträngande arbeten ovanför huvudet vilket kan resultera i besvärliga belastningsskador. Festool har utvecklat ExoActive, ett aktivt exoskelett som stöttar och förstärker bärarens rörelser genom att exoskelettets olika leder drivs av ett 18 V-batteri som ger extra kraft för arbeten ovanför huvudet och avlastar axlar och nacke.

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

Byggloven indikerar en kraftig nedgång för bostadsbyggandet framöver

I juli i år beräknas medelvärdet på ett försålt småhus ligga kring 3,4 miljoner. Jämfört med för ett år sedan innebär detta en minskning med omkring en halv miljon kronor eller 12 procent. Nedgången för försäljningspriserna det senaste året är tydlig, men statistiken för juli är preliminär med hänsyn till att antalet inrapporterade försäljningar fortfarande är relativt litet.