Nyheter

Fasadrengöring utan kemikalier

Fasadrengöring utan kemikalier
Servicestaden AB i Linköping utför miljövänlig fasadrengöring med den kemikaliefria metoden Qlean Surface, som bygger på tvättning med ultrarent vatten.

      
 

Qlean Surface är en kemikaliefri rengöringsmetod som bygger på tvättning med ultrarent vatten under lågt tryck.

 

Metoden innebär att kallt, absolut rent vatten sprutas på fasaden under lågt tryck, cirka 1,5 bar, vilket gör att smutsen rinner av, utan att skapa ränder. Ingen mekanisk bearbetning krävs och heller inget för- eller efterarbete.
Metoden är utprovad för underlag i trä, glas och plåt, men också för puts, natursten, tegel och betong.


Ultrarent vatten löser fett

Inga kemikalier behöver användas i rengöringsmetoden.
– I stället använder vi filtrerat vatten som blir 20 gånger renare än destillerat vatten. Reningen tar bort salter, mineraler, tungmetaller och vi får även i slutänden ett avgasat vatten som löser smuts och fett, säger Petra Hammarstedt, vd på Servicestaden AB.

Torkar snabbt
Eftersom vattnet appliceras under lågt tryck tränger det inte in i trä eller sprickor i materialet. Därför är torktiden såpass kort som maximalt två dagar. Något som kan jämföras med minst en vecka för en högtryckstvättad fasad.
– I princip kan fasaden målas direkt efter tvätt. Här finns tidsvinster att göra. Ställningen behöver inte stå en vecka under torktiden och kosta pengar, säger Petra Hammarstedt.

Tystare för boende
Företaget använder sig enbart av eldrivna aggregat som är tystare än dieselaggregat och dessutom inte orsakar något spill. För de boende är metoden med lågt tryck dessutom tystare än högtyckstvätt, särskilt på plåtfasader.

 

Nyheter

Toalettmöbler av återvunnen papp

2022-08-19
Badrumsskåp

Med returpapper, återvunnen kartong och plast samt träflis sticker Mix&Match ut både i sin estetik och ur ett hållbarhetsperspektiv. Mix&Match är utvecklad av Novosan för att tåla hårt bruk och är väl lämpad för offentliga toaletter.

Högsäkerhetspollare för citymiljöer

GPP Perimeter Protection AB har lanserat sina hajtandsformade högsäkerhetspollare CityProtector med ett extra grunt fundament framtagna för innerstadsmiljöer där tillgängligt anläggningsdjup är begränsat på grund av ledningar, underjordiska garage och andra strukturer som ligger nära marken och där varje millimeter räknas.

fischer FAFS justerskruv med ett försänkt clips

Justerskruv som minskar materialspill

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.