Nyheter

Fasadmonterade energipaneler

Ruukki Solar panel
Ruukki Solar panel tar tillvara och producerar el av solenergi.

Nu lanserar Ruukki nya fasadmonterade Ruukki Solar panel. Panelen, som ingår i systemet för energipaneler, tar tillvara och producerar el av solenergi.

Tack vare lufttätheten kan Ruukkis energipanelsystem hjälpa kunden till en betydande besparing av energikostnaden. Och genom en integrering kan Ruukki nu också erbjuda solpanel som ger elektricitet.

Besparing på 20 procent
– Genom att även producera el kan panelsystemet bidra till en besparing på upp mot 20 procent av energikostnaden, förklarar Martin Flodihn, affärsområdeschef på Ruukki.

Ruukki Solar panel placeras i fasadmonterade, formanpassade moduler. Modulerna är 5,5 meter långa och 0,5 meter höga. På ytan finns ett membran som direkt omvandlar solstrålarna till elektricitet – byggnaden kan producera sin egen el.

Garanti på lufttätheten
Genom att använda systemet kan man höja byggnadens energiklass och öka dess Leed- samt Breeam-poäng för miljöcertifiering. Företaget är också enda tillverkaren som ger garanti på lufttätheten.

Energipanelerna är sandwichpaneler, prefabricerade element med ett isolerande lager mellan två stålplåtar. De används i energieffektiva byggnader som fabriker, lager, kontor och affärslokaler.

Nyheter

Stadsmöbler som främjar skogsbruket

2022-06-10
Parkmöbler

Möbeltillverkaren Soma Design har tillsammans med Plockhugget och formgivaren Marie Oldfeldt utvecklat serien Soma Forest, stadsmöbler av trä som främjar svenskt skogsbruk utan kalhyggen. Ett initiativ till att förändra svenskt skogsbruk i en mer hållbar riktning.

Justerskruv som minskar materialspill

2022-06-08
Skruvar

Infästningsspecialisten fischer lanserar nu justeringsskruven FAFS med ett försänkt clips som lämnar träkonstruktionen så intakt att både byggmaterialet och skruven kan återanvändas efter demontering. Den förenklar även efterspänning och justering utan behov av klossar.

Betongelement av Agri™Betong presenteras av Göran Resare (Strängbetong), Bill Ögren (ByggVesta), Henrik Vinell (Strängbetong) Foto: David Krantz

Betong av spannmålsskal

Fastighetsbolaget ByggVesta har nu monterat de första betongelementen av Agri™Betong i sin bostadsfastighet Sköterskan i området Sege Park i Malmö. Betongmaterialet innehåller askan av spannmålsskal som tillsatsmedel i betongproduktionen vilket har halverat mängden cement.