Nyheter

Färgen med nytt hållbarhetsgrepp

Färgen med nytt hållbarhetsgrepp
Det finländska designföretaget A.S.Helsingö har utvecklat ett nytt färgvarumärke, Milieu, en ekologisk färg som är både allergi- och luktfri med låga VOC-utsläpp, granskad och godkänd enligt det Finska Allergi- och Astmaförbundets kriterier.

Milieu målarfärg är allergenfria, luktfria och innehåller inga för målarfärger typiskt skadliga konserveringsmedel. Milieu klassas som Zero VOC-färger med en halt under 1 g/l, vilket är betydligt lägre än EU-bestämmelsers Low VOC-gräns som ligger på 30 g/l. VOC, flyktiga organiska föreningar som i stora mängder är skadliga för hälsan och miljön, är ofta en olägenhet för färgprodukter. Läs mer om miljöarbetet här. 

A.S.Helsingö ser till att underlätta för konsumenten genom att erbjuda köp av färg via en webbshop och sedan få det levererat direkt hem till dörren. Att korta distributionsleden gör att produktens totala koldioxidavtryck reduceras vilket också är en innovativ lösning för en produkt som färg. I webshopen går det också att beställa självhäftande A4-provark. Dessa är direkt målade med Milieu färgerna vilket säkerställer att proverna överensstämmer med det färdiga resultatet. 

Företaget tar också ytterligare ett hållbarhetsansvar genom att producera lagom mängd färg som beräknas distribueras inom en nära framtid, allt för att inte bidra till överproduktion och svinn. 

Med en palett bestående av 31 kulörer som går i dämpade nyanser, inspirerade av den arkitektur och natur som omger oss runt Baltiska havet, är ambitionen att Milieu kulörerna ska matcha den skandinaviska inredningsstilen. Färgen är vattenbaserad och lämpad för målning av väggar och tak inomhus, den har god täckförmåga och en matt finish, glans 6. 

Skriven av Jenny Öhlund

Milieu klassas som Zero VOC-färger med en halt under 1 g/l
Milieu klassas som Zero VOC-färger med en halt under 1 g/l
Färgen finns i 31 kulörer och kan beställas som självhäftande provark
Färgen finns i 31 kulörer och kan beställas som självhäftande provark
I webbshopen säljs också måleriverktyg
I webbshopen säljs också måleriverktyg
Leverans direkt hem till dörren
Leverans direkt hem till dörren

Nyheter

Alumega är ett följsamt förband i storm och jordskalv

Följsamt förband vid storm och jordskalv

Det italienska företaget Rotho Blaas lanserar ALUMEGA - en koppling för pelar- och balkanslutning som tillåter fri rotation i bägge ändarna av träbalken. Vid jordbävning eller kraftig vind följer anslutningen pelarrotationen vilket bevarar skjuvmotståndet för gravitationsbelastningar från golvet och därmed minskar strukturella skador.

Pant på möbler för cirkulära affärer

Det svenska företaget Svedholm Design AB, som både designar och tillverkar möbler och inredning för offentlig miljö, har i sin strävan efter minskat klimatavtryck skapat en pantmodell på sina egna möbler. De produkter som kunden inte längre använder tar Svedholms tillbaka mot en pant, fräschas upp och säljs vidare som refurbished/renoverade produkter med en förnyad garanti på 2 år.

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Nya träprodukter av återvunnet KL-trä

Det svenska företaget MoreWood har väckt idén med vidareförädling helt uteslutande av återvunnet KL-trä från befintliga byggnadsprojekt. Genom att ta vara på redan skapade resurser får företaget ut det mesta av dem för att tillverka nya produkter som kan användas om igen.

EcoCocon naturnära panelsystem av halm

Naturnära panelsystem av halm

Slovakiska EcoCocon tillverkar ett väggsystem med högisolerande paneler tillverkade av 98 procent naturliga och förnybara material. Halmisoleringen absorberar CO₂ under tillväxtfasen och den höga kiseldioxidhalten fungerar som ett naturligt brandskyddsmedel. Resultatet är kollagrande väggpanelsystem för sund inomhusluft utan avsöndring av skadliga substanser, stor akustisk och termisk komfort som samtidigt uppfyller passivhusstandard.