• Nyheter
  • Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

Nyheter

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

Finja Färgat murbruk återbruk tegel
En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.

De nya murbruken underlättar vid färgmatchning av sten och bruk när det är viktigt att de båda komponenterna stämmer överens eller när man önskar en kontrasterande fog.

Färgat Murbruk M1 har låg tryckhållfasthet och är avsett att användas vid murning av återbrukat tegel. Det är ett flexibelt bruk med fin och lättbearbetad konsistens, där cementen helt har ersatts av ett naturligt hydrauliskt kalkbruk. Kan även användas för murning av väggar som behöver klara viss rörelse eller där det krävs ett cementfritt bruk, t ex vid restaurering av äldre byggnader. Finns i ett tiotal kulörer. 

Färgat Murbruk M5 har hög tryckhållfasthet och är avsett för murverk som kräver en högre hållfasthet gällande fogen. Finns i ett stort antal kulörer.

Sedan tidigare finns även Färgat Murbruk M2,5 i företagets produktsortiment för murnings- och efterfogningsarbeten där en färgad fog önskas.

De färgade murbruken blandas med vatten och är sedan färdiga att användas. Vid önskemål om specifika egenskaper, t ex frostskydd, kan tillsatser tillsättas.

Samtliga färgade murbruk finns tillgängliga i storsäckar om 1 000 kg samt i bruksbehållare, TB 10 och STB-9 som går att få levererade direkt till arbetsplatsen. Färgat Murbruk M2,5 finns även tillgänglig i 25 kg säck precis som tidigare. Innan fullständig leverans kan en provsäck med önskad kulör erhållas för godkännande.

Skriven av Anna Göth

Finja Färgat murbruk
Finja Färgat murbruk
Finja Färgat murbruk
Finja Färgat murbruk
Finja Färgat murbruk
Finja Färgat murbruk

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.