Nyheter

Färg utan konserveringsmedel

Färg utan konserveringsmedel
Capafree är en ny tak- och väggfärg helt utan konserveringsmedel. Färgen tillverkas av Caparol och är främst utvecklad för yrkesmålare som ofta kommer i kontakt med t ex färg, lim och spackel som innehåller konserveringsmedel.

Capafree produktserie omfattar Capafree 2 som är en helmatt takfärg (Glans 2) och Capafree 7 som är en matt väggfärg (Glans 7). Båda är helt fria från tillsatser av konserveringsmedel.
Färgen är framförallt utvecklad för yrkesmålare som ofta i sitt arbete kommer i kontakt med produkter som innehåller konserveringsmedel, t ex färg, lim och spackel som uppges kunna bidra till ökad risk för kontaktallergier.

Färgen är framtagen med en teknik som håller färgen fri från bakteriangrepp och gör så att bakterierna inte trivs. Metoden är patentsökt och framtagen i samarbete mellan Caparols forskningsavdelningar i Tyskland och Sverige. De första produkterna lanserades i Tyskland under 2016 och från oktober 2017 finns en serie produkter till försäljning även i Sverige.

Färgen kan appliceras med pensel, rulle och spruta och är övermålningsbar efter 4 timmar.  

Capafree 2 finns i vitt S0500-N och Capafree 7 i vitt S0500-N och brutet vitt 0502-Y.  Levereras i förpackningar på 10 liter. En liter färg räcker till ungefär 6-8 m² beroende på underlag.

Skriven av Anna Göth

Capafree 7 väggfärg
Capafree 7 väggfärg

Nyheter

Byggskivor av återvunna förpackningar

2021-10-22
Kompositskivor

Recomas byggskivor är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen. Skivorna finns i tre olika utföranden för användning i t ex innerväggar, tak, fasader och möbelindustrin.

Finja Färgat murbruk återbruk tegel

Färgat murbruk som främjar cirkulärt byggande

En förutsättning för att kunna återanvända tegelfasader efter rivning är ett murbruk med rätt egenskaper. Finja möter nu efterfrågan på färgade murbruk för detta ändamål och har lanserat ett färgat murbruk som är speciellt avsett att användas vid murning med återbrukat tegel. Samtidigt lanserades även ett färgat murbruk för murverk som kräver hög hållfasthet gällande fogen.